Vallott a szakember: ez most a magyar agrárium egyik legsúlyosabb problémája

Vallott a szakember: ez most a magyar agrárium egyik legsúlyosabb problémája

agrarszektor.hu
Habár az agrárium létfontossága megkérdőjelezhetetlen, számos akadállyal kell szembenéznie a mezőgazdaságnak - mondta Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. Kiemelte, az extrém időjárási körülmények, energiaárak növekedése mellett az egyik legnagyobb gondot a generációváltás nehézségei okozzák.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tudomány, gazdaság, innováció - ez a három kulcs, ami a jelent és a jövőt meghatározza, így lehet ugyanis a folyamatosan gyorsuló folyamtokkal lépést tartani 

 - hangsúlyozta Gyuricza Csaba a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. Hozzátette, a legdinamikusabb ágazat a mezőgazdaság, szerte a világon, ugyanakkor a hazai tartalékokat csak akkor lehet kiaknázni, ha megfelelő mérnököket és szakembereket sikerül képezni. Napjainkra eljutottunk oda, hogy a megnövekedett termelési rendszerbe egyre kisebb létszámú embert sikerül kibocsátani, ebben is látszik egy bizonyos fokú ellentmondás, és ezért kell a hazai agrároktatást teljesen átalakítani - közölte. 

A legnagyobb gondot nem az időjárás, hanem a szakképzettség hiánya okozza. Az agráriumban dolgozók alig 15 százaléka rendelkezik szakirányú végzettséggel, ezért elengedhetetlen a modernizálás. A legsúlyosabb probléma az elmúlt 15 évben többek között a szétaprózódás volt, elavult az oktatási technika, és nem tartott lépést a dinamikus fejlődéssel az agrároktatás. A gyakorlati élettől elszakadt a képzés, ami az agrárszektorban súlyos probléma, és erre megoldás kellett találni - mondta Gyuricza Csaba.

Gyuricza Csaba (Forrás: Portfolio)
Megindítottuk négy egyetem integrációját, és elkezdtük az oktatás teljes felülvizsgálatát, hiszen olyan szakemberek kellenek, akik a mindennapi gyakorlatban is jártásak lesznek. Újraépítettük a gyakorlati képzést, ennek egyik lába a tangazdaságok, a másik pedig a gazdasági szereplőkkel való szoros kapcsolat kialakítása. A kutatási tevékenység is átalakításra került, muszáj volt megújítani,hiszen elavulttá vált az is. 

A szakember kiemelte, a fiatalok elvágynak a vidékről, és inkább a városba mennek. Amikor az agrárfelsőoktatást átalakítjuk, nagy hangsúlyt kell fektetni a vidéki bázisra is éppen ezért, helyben történhet ugyanis a vidéki értelmiség képzése. A térségnek így tudunk megfelelő szakemberi ellátást biztosítani.

A képesség rendelkezésre áll, a képzettséget azonban nekünk kell megteremteni. 2028-ig így be lehet hozni a lemaradást a versenytársakkal szemben. Ez egy gyorsan megtérülő befektetés, melynek bázisa az ország határain belül lesz, ez alapozhatja meg az elkövetkezendő 30-40 év sikerét.

A Portfolio Agrárszektor 2021 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03