A mAXI-NET 2.0 első éve

A mAXI-NET 2.0 első éve (x)

PR
2021. augusztus 16-án kezdte meg működését az ország legmagasabb technikai színvonalú RTK korrekciós jelszolgáltatása, a mAXI-NET 2.0. Az új szolgáltatás a kezdetektől komoly figyelmet kapott, hiszen Dr. Nagy István agrárminiszter személyes részvételével zajlott Gödöllőn az ünnepélyes indítási ceremónia.
Dr. Nagy István agrárminiszter beszédet mond a mAXI-NET 2.0 ünnepélyes indítási eseményén
Dr. Nagy István agrárminiszter beszédet mond a mAXI-NET 2.0 ünnepélyes indítási eseményén

Az elmúlt egy évben a rendszer bizonyította, hogy a sok technikai vívmány nem csak elméletben hangzik jól, de a gyakorlatban is megállja a helyét. Az új megoldás képes valamennyi hazánkban elérhető műholdas helymeghatározó rendszer jelét beépíteni a korrekciós jelbe (4GNSS), így nagyon sok felhasználó GPS eszközénél drasztikusan megnövelte a helymeghatározás során használt műholdak számát. A VRS – azaz virtuális bázisállomás konstrukció –  pedig a gyakorlatban is beigazolta, hogy a korábbinál jóval kevesebb (23 db) bázisállomással is elérhető a 2,5 cm-t meg nem haladó helymeghatározási pontosság, az ország teljes területén. Mindezt úgy, hogy a felhasználót mentesíti a legközelebbi bázisállomáshoz való manuális csatlakozás terhétől. Automatikusan észleli az eszköz pozícióját és a körülötte lévő bázisállomások jele alapján szolgálja ki korrekciós jellel.  Az elmúlt időszak során számos olyan történés volt, mely nem segítette a műholdas helymeghatározást. Egyfelől az erősödő, időnként extrém napkitörések állították kihívás elé a rendszert. Másfelől – vélhetően a háborús cselekmények miatt – időnként voltak anomáliák egy-egy műholdas rendszer, jellemzően az orosz GLONASS konstelláció jelével. Szerencsére a mAXI-NET 2.0 jól vizsgázott, a napkitörések nem okoztak mérhető hibát. A GLONASS jel problémája kapcsán pedig a szolgáltatás hátterében működő Trimble Pivot Caster szoftver sokrétű konfigurálhatósága biztosította a megoldást. Mivel ez lehetővé teszi, hogy a kimenő korrekciós jelet szabadon lehessen konfigurálni, ezekben az időszakokban tudtunk olyan korrekciós jelet használni, melyből a GLONASS jelei ki lettek zárva, csak a GPS, Galileo és BeiDou műholdakra támaszkodott. Kellett ehhez persze az Infobex Kft. szakértői támogatása is. A rendszert üzemeltető kollégák gyorsan diagnosztizálták a problémát és központilag konfigurálták a módosított korrekciós jelet. Mindezt úgy, hogy a felhasználók oldalán nem volt szükség semmilyen beállítás módosítására. Ha nem ilyen fejlett infrastruktúra állna szolgáltatásunk mögött, az új beállítást minden bázisállomáson, majd minden erőgépen egyesével kellett volna elvégezni. Mondanunk sem kell, hogy ez mekkora idő-, energia- és költségvonzattal járt volna.

A mAXI-NET 2.0 tehát folyamatosan, pontosan és megbízhatóan működik. Rugalmas konfigurálhatóságának köszönhetően pedig még sok új felhasználási lehetőséget látunk benne. Ennek kapcsán hamarosan jelentkezünk is újdonsággal.

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?