Ragaszkodnak az ukrán gazdák a szabad uniós piachoz

Ragaszkodnak az ukrán gazdák a szabad uniós piachoz

agrarszektor.hu
Az ukrán agrárszakszervezetek arra kérték a kormányt, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy megőrizzék az élelmiszeripari termékeik szabad hozzáférését az európai piachoz - közölte hétfőn az UCAB szövetség.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mint ismeretes, az Európai Bizottság a napokban közölte, hogy újabb egy évvel, 2025 júniusáig meghosszabbítja az ukrán exportra kivetett importvámok felfüggesztését, amelyet eredetileg a gazdaság támogatására vezettek be a két évvel ezelőtti orosz inváziót követően. Ugyanakkor intézkedéseket javasolt az Ukrajnából származó mezőgazdasági import korlátozására - írta meg a Reuters. A Bizottság emellett nagyobb rugalmasságot javasolt a parlagterületekre vonatkozó szabályok tekintetében, hogy ezzel próbálja lecsillapítani a franciaországi és más uniós tagállamok feldühödött mezőgazdasági termelőinek tiltakozását.

Ezek a kedvezmények különösen fontosak voltak Ukrajna mezőgazdasági ágazata számára. Ezek tették ugyanis lehetővé az ukrán exportőrök számára, hogy 2022-2023-ban is fenntartsák a termelést és a munkahelyeket, valamint biztosítsák a devizabevételeket

- közölte az UCAB üzleti szövetség a Facebookon.

Az UCAB szerint az élelmiszeripari termékek exportja 2023-ban 21,9 milliárd dollárt tett ki, ami az ukrán export 61%-ának felelt meg. Ugyanakkor az EU részesedése az Ukrajnából származó összes mezőgazdasági termékből 2023-ban elérte az 56,6%-ot, azaz 12,4 milliárd dollárt.

Az UCAB a közleményben kiemelte, hogy az ukrán mezőgazdasági szövetkezetek arra szólították fel a hatóságokat, hogy segítsék elő az ukrán mezőgazdasági termékeknek az uniós piacra való kedvezményes bejutásának folytatását, és hozzanak létre közvetlen párbeszédet az európai partnerekkel. Az EU 2022 júniusában felfüggesztette a behozatali vámokat, kvótákat és kereskedelmi védelmi intézkedéseket, de az olcsó ukrán gabonaexport azóta a szomszédos országok - például Lengyelország és Magyarország - kormányainak, mezőgazdasági termelőinek és kamionosainak tiltakozását váltotta ki.

Ukrajna globálisan termel és exportál mezőgazdasági termékeket, és hagyományosan tengeri útvonalakon szállítja az élelmiszereket Észak-Afrika, a Közel-Kelet és Ázsia országaiba. Miután azonban az orosz invázió elzárta az ország fő fekete-tengeri kikötőit, Ukrajna kénytelen volt szárazföldi határokon keresztül átirányítani a szállítmányokat, és az áruk egy része a szomszédos piacokon kötött ki, ami lenyomta az árakat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?