Elegük van a spanyol gazdáknak: traktorokkal vonultak be Madridba

Elegük van a spanyol gazdáknak: traktorokkal vonultak be Madridba

MTI
Az Európai Bizottság madridi irodája elé vonultak hétfőn a spanyol gazdák, 180 fokos fordulatot követelve a közösségi agrárpolitikában. Spanyolországban már három hete zajlanak a tiltakozások, a kormány közzé is tett egy 18 pontos intézkedéscsomagot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A három legnagyobb spanyol agrárszakszervezet az Asaja, a COAG és az UPA által meghirdetett megmozduláson a szervezők szerint mintegy 20 ezren gyűltek össze a fővárosban. A hivatalos becslések ötezerre teszik a résztvevők számát. Az "A vidék támogatást, tiszteletet és elismerést követel!" jelmondattal beharangozott eseményre 100 traktor kapott behajtási engedélyt Madridba, a termelők és állattenyésztők különbuszokkal érkeztek az ország különböző részeiből. A tüntetők az agrárminisztérium épületéttől dudálva, dobolva, követeléseiket hangosbemondón ismertetve haladtak a belvárost átszelő sugárúton a mintegy három és fél kilométerre található uniós képviselethez. Rendőrök biztosították az útvonalat, amelynek környékén a forgalmat lezárták és elterelték.

A közös agrárpolitika tönkreteszi a szektort, mert kevesebb pénzzel, több papírmunkával, több kötelezettséggel és több tiltással jár

- hangsúlyozta Pedro Barato, az Asaja érdekképviselet elnöke a sajtónak nyilatkozva.

Miguel Padilla, a COAG főtitkára kijelentette: az európai agrárpolitika "túl messzire ment", a termelők számára lehetetlen megfelelni egy ennyire nagy bürokráciának. Nem lehet, hogy Európa nem érti, hogy ugyanazokkal a feltételekkel kell játszani az uniós termelők és a kívülről érkező termékek esetében - tette hozzá.

Spanyolországban három hete zajlanak folyamatosan kisebb-nagyobb tiltakozóakciók. Luis Planas agrárminiszter a múlt héten ismertette a kormány 18 pontos intézkedéscsomagját, amelyben ígéretet tett arra, hogy javítják az agrárbiztosításokat, egyszerűsítik a bürokráciát, fenntartják az üzemanyag-kedvezményt és szigorúbb árkövetést alkalmaznak az élelmiszerellátási láncban. Az agrárszakszervezetek előrelépésnek nevezték a kormány javaslatait, de nem tartják őket elegendőnek, így a megmozdulások folytatása mellett döntöttek.

Luis Planas az uniós agrárminiszterek brüsszeli tanácskozására érkezve újságíróknak arról beszélt, hogy európai szintű vidékpaktumot fog javasolni, amelynek célja a mezőgazdasági támogatások kedvezményezettjeit sújtó új adminisztratív terhek egyszerűsítése, az egyes környezetvédelmi követelmények rugalmasabbá tétele, valamint a külső országokból származó behozatal fokozottabb ellenőrzése. Véleménye szerint a változtatásokat még az európai parlamenti választások előtt el kell fogadni, így az ehhez szükséges jogalkotási folyamatokat fel kell gyorsítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?