Kongatják a vészharangot: eltűnhet a boltokból sokak kedvenc sonkája?

Kongatják a vészharangot: eltűnhet a boltokból sokak kedvenc sonkája?

agrarszektor.hu
Spanyolországban sokféle sonkát készítenek, többek között az ibériai sonkát is, mely nem véletlenül hatalmas népszerűségnek örvend. A kilónkénti ára akár a 100 eurót is elérheti, ami körülbelül 39 ezer forint. A sonkát fekete lábú sertésekből állítják elő, amelyek életük utolsó hónapját az ország nyugati és északnyugati részén jellemző tölgyerdőkben töltik, makkot fogyasztva. A gond pedig utóbbinál kezdődik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A meleg és száraz nyarak hatására a tölgyeken kevesebb makk terem, ráadásul a sonka ára is esett, aminek köszönhetően az eredetvédett sonka előállítására jogosult négy régió egyikében, Extremadurában ötödével kevesebb ibériai sonkát állítottak elő tavaly, mint korábban. A tavalyi év volt Spanyolország eddigi legmelegebb, egyben harmadik legszárazabb éve. Extremadurában az elmúlt 50 évben több mint 35 százalékkal csökkent az éves esőmennyiség - írja az Infostart a The Guardian alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

Francisco Espárrago, a kiváló minőségű ibériai sonkát előállító Señorio de Montanera elnöke kifejtette, hogy ezek az erdők kocsányos tölgyekből állnak, amelyek a nedves éghajlaton őshonosak. Létezésük reliktum abból az időből, amikor az éghajlat más volt itt, mint most. Éppen ezért fák számára igen nehéz a mostani forró, száraz nyarak túlélése. Hozzátette, hogy ha olyan lesz az idei nyár, mint tavaly, akkor nem lehet túl sok jóra számítani. A tavalyi forró nyár és az idei tél kevés csapadéka után ez lesz a legrosszabb évük negyven esztendeje. Egyben kiemelte azt is, hogy nem csupán a sertésekről van szó, hiszen, ha az erdők nem maradnak meg, a marhákat sem lesz hol legeltetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?