Ez most a teendő a kertekben: tizenhárom tipp a tennivalókról

Ez most a teendő a kertekben: tizenhárom tipp a tennivalókról

agrarszektor.hu
Az ősz az egyik legfontosabb időszak a kertek életében, amikor számos munkát el kell végeznünk annak érdekében, hogy megfelelő legyen a növényeink áttelelése, és a tavasz is ideálisan kezdődjön. A Hellóvidék összeállításában részletesen kitér a tennivalókra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Gyűjtsük össze az avart

Az őszi lombhullással egyre több levél, faág boríthatja be a pázsitot, az udvart, ám a lehullott növényi részeket érdemes rendszeresen eltakarítani, összegyűjteni. A legtöbben még szemétént tekintenek a lehullott levelekre, pedig számos módon újrahasznosítható.

Gyomláljunk, gereblyézzünk

Mielőtt nekilátnánk az őszi vetésnek, érdemes a kertet „kitakarítani”. Azokat a szerszámokat, eszközöket, amiket ősszel már nem fogunk használni, tisztítsuk meg, és tegyük el egy viszonylag nedvességmentes helyre. Gyorsan nőnek a gyomok, ezért is érdemes minél hamarabb megszabadulni tőlük, hogy ne fajuljon el a helyzet! A gyomláláson kívül a gereblyézést se felejtsük el, amivel szintén kicsit felfrissíthetjük a talajt.

Takarjuk a talajt

Fontos, hogy a hőmérséklet csökkenésével gondoskodjunk azokról a növényekről, amelyek már átálltak egy lassabb működésre, de még "nem merültek téli álomba". Használhatunk talajtakarót.

Jöhet a szezonzáró fűnyírás

Ősszel érdemes heti-kétheti rendszerességgel végigmenni a gyepen. A rendszeres nyírással ugyanis egyrészt sokkal szebb lesz a fű, másrészt egységesebb lesz a felület, illetve a gyomosodást is megelőzi a rendszeres nyírás. A fű ugyanis bírja a nyírást, a legtöbb gyom viszont kevésbé.

Megoldás vakondok ellen

A vakond védett állat, ha megjelenik a kertben, bajosan lehet elüldözni, ellene semmilyen mérget vagy írtószert nem vethetünk be. Boross Dávid, az Oázis Kertészet ügyvezetője szerint ezért is érdemes még a gyep telepítése előtt, a vetett fű vagy a gyepszőnyeg alá vakondhálót tenni.

Szüreteljünk, amíg lehet

A háztáji kiskertekben még javában érik a paradicsom, a paprika, káposzta, de a gyökérzöldségekből is szüretelhetünk. Le lehet szedni a padlizsánt, a sóskát és a spenótot is. Bőséggel hozza még termését a szilva, a körte, az alma szezonja pedig csak most indul be, a szőlőről nem is beszélve. A gyümölcsöt termő növényeinkről folyamatosan szüreteljük le az éretteket.

Raktározzuk el télire, amit csak tudunk

Első és legfontosabb lépés, hogy mielőtt raktározni kezdjük a felesleges zöldséget, gyümölcsöt, alaposan vizsgáljuk át őket. Nézzük meg, nincs-e rajtuk kártevő, kórokozó, és a zúzódott, elszíneződött, romlott darabokat is válogassuk ki. Tárolásra alkalmas helyiség lehet a kamrán kívül - ha az nincs, egy szigetelt fészer vagy kazánház is. A lényeg, hogy télen is fagypont felett legyen a hőmérséklet, viszont ne legyen tmagasabb 10-15℃-nál.

Komposzt előkészítése

A komposztálással két legyet üthetsz egy csapásra: egyrészt csökkenthetjük a háztartási hulladékodat, másrészt saját szerves trágyát készíthetsz, mellyel felturbózhatjuk a kiskertedet. A komposztálással keletkező humuszanyagok jelentősen javítják a talaj szerkezetét.

Elültethetjük a kora tavaszi virágok hagymáit

A tulipán, a jácint, a nárcisz, a gyöngyike és a többi, korán tavasszal pompázó virágok hagymáit most szeptemberben érdemes elültetni, hogy még az ősszel gyökeret fejleszthessenek. A megtisztított, egészséges hagymákat olyan mélyen kell a felásott talajban elhelyezni, hogy felettük legalább kétszer olyan vastag földréteg legyen, mint a hagyma magassága.

Egynyári dísznövények gondozása

Szeptemberben kezdheted az elvirágzott, elszáradt, zömében kór- és kárképletektől hemzsegő egynyáriak kiszedését. Ha magokat is szeretnél gyűjteni, akkor először ollóval vágd le a terméseket, magházakat, hogy a magok ne potyogjanak ki belőle. Ilyenkorra általában már megjelennek rajtuk a különböző betegségek, ezért a kihúzott töveket azonnal égesd el, ha ez nem lehetséges, akkor dobd ki vagy ásd a talajba. legjobb, ha nem kerülnek a komposztálóba. Vethetjük a kétnyári növényeket: árvácska, mályvarózsa, de egynyáriakat is: nefelejcs, csillagfürt, fátyolvirág.

Ezt tedd a lágyszárú, évelő dísznövényekkel

A korábbi évek tapasztalatai alapján kijelölheted a helyét, szeptembertől október végéig – a fagyok beálltáig – folyamatosan ültetheted a tavaszi hagymásokat.

Az évelőket szaporíthatod tőosztással, dugványozással szaporíthatod az alábbiakat: muskátli, fukszia, hibiszkusz, leander. A kora őszi kertek dísze az őszirózsán és a szarkalábon kívül, a kokárdavirág, a fukszia, a cickafark, a sóvirág, a szellőrózsa, őszi kikerics, a varjúháj, a kúpvirág.

Jöhet a magvetés szabadföldbe

Ma már számtalan olyan szeptemberben vethető növény kapható a boltokban, amelyek hidegtűrésükről ismertek. Az egyik legismertebbek például az úgynevezett téli saláta, a mohácsi áttelelő kelkáposzta, valamint a csokros újhagyma is, de például a póréhagyma és a petrezselyem is ültethető. Szintén ebben az időszakban elvethetjük már továbbá az úgynevezett téli borsót, a spenótot, vagy a korai sóskát, de vannak emberek, akik ősszel vetik már el a burgonyát is, a föld alatt ugyanis enyhe tél esetén a burgonya gumói nem fagynak el, és nem mennek tönkre.

Vethetünk szeptember közepéig, végéig hónapos retket, a reteksorok közé galambbegy salátát, ami földibolha ellen hatásos.

Díszfák, díszcserjék, sövény

Az örökzöld fák és bokrok télen is sok vizet párologtatnak el, így szeptember folyamán, ha száraz a hónap, még bőven (esetenként a tél folyamán is, ha hosszan tartó napsütéses, fagymentes az idő) öntözzük ezeket. Sövénytelepítéshez szeptember a talaj előkészítésének az ideje.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?