Meglepő hírek érkeztek az európai krumpliról: mi lesz így sokak kedvencével?

Meglepő hírek érkeztek az európai krumpliról: mi lesz így sokak kedvencével?

agrarszektor.hu
Az idei burgonyaszezon a világ nagy részén nehéznek ígérkezik. A termesztési időszak alatt a legtöbb termelő országban a forró, száraz időjárás a burgonyára is rossz hatással volt, ahogyan sok más terményre is. A globális kínálat az előrejelzések szerint alacsonyabb lesz, mivel a legtöbb ország a jelek szerint enyhén vagy jelentősen alacsonyabb terméshozamra számít. Az energiaköltségek hatalmas növekedése szintén nagy aggodalomra ad okot, mivel sokan vonakodnak a termény tárolásától, különösen a jelenleg magas árak mellett. Kiváltképp Európa lesz kénytelen valószínűleg importhoz folyamodni, hogy fedezze a piac nagy keresletét ebben a szezonban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hollandiában fellendülőben az export, nagy a kelet-európai kereslet. Az időjárás jelenleg nagyban meghatározza a burgonyapiacot. Míg sokáig túl száraz volt a talaj a betakarításhoz, most sok helyen túl sok eső esik a munkálatokhoz. A burgonyaexport a szezon elején fellendült, többek között új célállomások felé. Jelenleg azonban a megnövekedett költségek miatt különösen az afrikai országok számára túlságosan drágává vált. Szerencsére Kelet-Európából is van kereslet és ezek az országok valamivel szívesebben fizetik meg a jelenlegi árakat, ami lehetőséget ad az export kicsit szélesebbre húzására - írja a NAK. A feldolgozóipar nagymértékben már leszerződött burgonyán ül, és alig vásárol. A termelők magasabb árat szeretnének a jelenleg felmerülő szárítási és tárolási költség mellett, de az már más kérdés, hogy ezeket a költségeket ténylegesen kifizetik-e. A jelenlegi költségek nagyon megnehezítik az aktuális árszint fenntartását.

EZ IS ÉRDEKELHET

Belgium: Az alacsonyabb hozamok miatt magasak az árak

Az aszály miatt Belgiumban az idei szezonban jelentősen alacsonyabb lesz a burgonyatermés. 2018 rossz év volt a terméshozam szempontjából, de az idei termés még ennél is alacsonyabb. A jelenlegi árszint olyan magas, hogy a szabad burgonyával rendelkező termelők számára nagyon csábító, hogy most megváljanak tőle, mert jelenleg jó árat foghatnak ki, és a tárolási költségeket nullán tarthatják. A másik oldalon a kereskedő áll, aki nem akar ilyen drága burgonyát betenni a raktárába, és a feldolgozóipar sem, akik hagyományosan a legnagyobb felvásárlók. Novembertől amúgy is nehéz lesz még nem lekötött burgonyát vásárolni. Ehhez jön még, hogy Európában egyetlen ország sem beszélhet jó termésről, így nagy mozgás lehet az exportpiacon. A kérdés azonban továbbra is az, hogy az ilyen drága árak mindenki számára megfizethetőek lesznek-e. Az árak ebben a szezonban továbbra is 25 és 30 euró között ingadoznak majd. Minőségi szempontból úgy tűnik, jónak tűnik a termés.

Németország: Csendes, de kielégítő piac

A német burgonyapiac csendes, a burgonya kínálata helyben bővült, a kereslet és a kínálat többnyire összhangban volt egymással. Az árak nem mindig voltak egységesek, ami némileg gyengítette a keresletet. Észak-Németországban a termés mennyisége várhatóan alacsonyabb lesz a tavalyinál. Úgy tűnik, néhány belga sültkrumpli-gyártó nagyon korán fog árut vásárolni Németországban. Emiatt az ágazat a jövőben nem gyengülésre, hanem inkább emelkedésre számít a költségek tekintetében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Lengyelország: nagy a kereslet a lengyel burgonya iránt, de alacsony a termésmennyiség

Tovább emelkedett a burgonya nagykereskedelmi ára Lengyelországban októberben. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi betakarítás és a jelenlegi kínálat növekedése ellenére a burgonya iránti kereslet továbbra is magas. Ha ez így folytatódik, a burgonya átlagára ebben a hónapban Lengyelországban elérheti az elmúlt évek legmagasabb szintjét. Jelenleg a sárga burgonya ára 0,80-1,33 PLN/kg (0,16-0,27 €/kg) szinten mozog. A vörös burgonya ára 0,93-1,47 PLN/kg (0,19-0,29 €/kg), a fehér burgonya 1.00-1.47 PLN/kg (0.20-0.29 €/kg). A lengyel piacon a burgonya árának gyors növekedéséhez hozzájáruló fő tényezők egyrészt az alacsony kínálat, másrészt a jó kereslet. A GUS szerint a lengyel burgonyatermés 2022-ben mindössze 6,1 millió tonna lesz, ami legalább 2010 óta a legalacsonyabb. Az alacsony termés nem jelent rekord árakat, amint azt a 2015/2016-os szezon mutatta, de az idei árnövekedést a nagy kereslet generálja, különösen az exportőrök részéről. Például a magyarországi, litvániai és romániai importőrök már most is érdeklődnek a lengyel burgonya iránt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ausztria: Nem kedvezőek a betakarítási feltételek

Az alsó-ausztriai burgonyatermés betakarítása a folyamatos esőzések miatt nem halad olyan gyorsan, mint más években. A szállítás folyamatos, de meglehetősen visszafogott. Az emelkedő termelői árak várakozása is csökkenti az idei eladási hajlandóságot. Különösen a nem túl jó minőségű tételek esetében, azonban az értékesítés időpontját tekintve mérlegelni kell a költségeket.

Svájc: Kisebb mennyiség, de magas minőség        

A 2022-es burgonyaév kihívást jelentett a termelők számára. A szokatlan meleg miatt a 2022-ben a hagyományos burgonyatermés mintegy 10%-kal alacsonyabb az elmúlt öt év átlagánál. A csapadékos előző évhez képest azonban még mindig jó 10%-kal magasabbak a terméshozamok. A bio burgonya termesztésben viszont idén átlagon felüli hozamokat értek el. A 2022. évi össztermés ennek ellenére alacsonyabb lesz az előző évek átlagánál. Ennek ellenére az idei gumók minősége a svájci Patat szerint nagyon jó.

EZ IS ÉRDEKELHET

Franciaország: Eddig átlag alatti termés, mérsékelt értékesítés

Szeptember eleje óta a betakarítás jó ütemben folytatódik Franciaországban. A múlt heti esőzések megkönnyítették a munkát egyes aszályos parcellákon. Beauce-ban befejeződött a betakarítás, Champagne-ban is jól halad a betakarítás. Hauts-de-France régióban (ahol a termés 2/3-át termelik) a betakarítás egyes gazdaságokban eléri az 50%-ot.

A nemzeti terméshozamok általában elmaradnak, de ez fajta- és a parcellafüggő. Ami a kereskedelmet illeti, az értékesítés üteme szeptember eleje óta mérsékelt. A szupermarketekben a különböző választékokat kiemelik, hogy megkönnyítsék a vásárlást, sőt, ösztönözzék a fogyasztókat az impulzusvásárlásra. A márkák a beszállítóikkal közösen a burgonya "megfizethetőségét" kommunikálják minden háztartás számára. Arra törekednek, hogy a burgonyát olyan áron reklámozzák, amely vonzó a fogyasztók számára. Ne feledjük, hogy a burgonya tömegfogyasztási termék.

Írország: Csökkent terméshozam, sokan keresik a chips alapanyagot

A kiskereskedelmi kereslet és fogyasztás stabil, és az IFA szerint jelenleg a járvány előtti szinthez hasonlónak mondható. A jelentések szerint különösen délkeleten nagyon száraz betakarítási körülmények uralkodnak, és néhány termelő késlelteti a betakarítást, hogy elkerülje a betakarításkor keletkező károkat. Az chipsnek való fajták iránt nagy a kereslet, állítólag Európából is sokan érdeklődnek a termék iránt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Spanyolország: A szárazság és a termelési költségek emelkedése miatt egekben a burgonya ára, hiánytól tartanak

Segoviában folytatódik a spanyol burgonya betakarítása, amely várhatóan október végén fejeződik be, különösen az olyan sütőipari fajták esetében, mint az Agria, amely elsősorban tárolási fajta. A mennyiségek jelentősen elmaradnak a tavalyi évtől, mivel az időjárás hatására az összes termőterület csökkent, valamint a terméshozamok is jóval alacsonyabbak. Az aszály jelentősen befolyásolta a méreteket, amelyek leginkább kis méretűek. Ez, valamint a termelési, kezelési és csomagolási költségek nagymértékű növekedése miatt a burgonya ára az egekbe szökött, és elérte a történelmi szintet. Mind a friss, mind a feldolgozóipar nagy aggodalommal tekint az idei télre, mivel hiány alakulhat ki, figyelembe véve, hogy Franciaországban is jóval alacsonyabb termésre számítanak. Az árak tovább nőhetnek, ami hatással lehet a fogyasztásra, mivel az infláció már most is károsítja a gazdaságot és a fogyasztók vásárlóerejét.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyesült Királyság: Félelmek a minőséggel kapcsolatban

Az Egyesült Királyságban a közelmúltban lehullott csapadék néhány terménynek lendületet adott, és West Midlands-ben javult a terméshozam. Keleten az eső túl későn érkezett ahhoz, hogy jelentős változást hozzon. A minőségi problémák most szintén nagy gondot jelentenek. A spongospórás varasodás aggasztó, Skóciától lefelé egészen délkeletig.

Olaszország: A kereslet megfelelő, de az árak emelkednek

Észak-Olaszországban a burgonya iránti kereslet megfelelő, de az árak mögött spekuláció vélhető, az árak emelkednek. A kiskereskedelemben nagy a kereslet, még a gyenge minőségűek is jól fogynak, észlelhető, hogy az emberek keresik a kedvezőbb árú termékeket. Sok üzlet olcsóbb termékeket keres, hogy nagyobb árrést csináljon. Október és november lesz az a hónap, amikor valószínűleg árrés nélkül fog elkelni a burgonya. A költségek viszont egyre rosszabbak: a villanyszámla 12 ezerről 40 ezerre emelkedett egyetlen hónap alatt, azonos fogyasztás mellett. Az árakat tehát biztosan emelni kell.

Jelenleg a fogyasztás nyugodtabb, mint a múlt hónapban, mint minden év szeptemberében. Az aszályt  a termelés szenvedte el, a tavalyi szezonhoz képest mintegy 30%-os csökkenés tapasztalható. Franciaországból kénytelenek importálni burgonyát, 1300 kg-os zsákokban, 0,35 €/kg áron. Ehhez az árhoz még hozzá kell adni a közúti és vasúti szállítás költségeit. A kereskedők még mindig nem látják át, mekkora mennyiségű olasz burgonya áll a termelőknél. Calabriában az első ásatások alapján 10-15%-kal alacsonyabb terméshozamot becsülnek, kisebb méretekkel, de kiváló minőséggel. A statisztikák szerint a burgonya továbbra is az egyik leggyakoribb zöldségféle az olasz családok bevásárlókosarában. A friss burgonyát az olasz családok 85%-a vásárolja.

EZ IS ÉRDEKELHET

Dél-Afrika: A burgonyaárak csökkennek

Dél-Afrika burgonyájának 69%-át jelenleg Limpopo tartomány adja. Limpopo tartományban két egymást követő évben volt fagy, de ezzel együtt nagyon jók az árak. Az idei szezonban a burgonya termőterülete jelentősen megnőtt, és a piac ellátása nagyon magas volt, ami túlkínálatot eredményezett. Jelenleg úgy tűnik, hogy ez enyhült, és az elmúlt héten 6%-kal nőtt az értékesítés. Az év eleje óta a Limpopo 1,3 millió zsákkal többet értékesített, mint az ötéves átlag.

Ezzel szemben az Északi- és Északkeleti-fokvidék 2,5 millió 10 kg-os zsákkal kevesebbet, a Szabad Állam pedig 2,3 millió zsákkal kevesebbet adott el az év eleje óta eltelt időszak átlagánál. Összességében azonban az eladások alacsonyabbak; Dél-Afrika gazdasági problémái a vásárlóerő csökkenésében mutatkoznak meg, és az év eleje óta összesen 2,7 millió 10 kg-os zsákkal kevesebbet adtak el, mint az ötéves átlag. A burgonya ára a múlt héten további 10%-kal csökkent, 10 kg-os zsákonként alig több mint 35 rúpia (2 euró) fölé esett.  A burgonya ára 40-60%-kal alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor.

Kína: A hőség és az aszály miatt alacsonyabb a terméshozam

A burgonyatermés Belső-Mongóliában már majdnem véget ért. A termelés alacsonyabb, mint az előző években, ez főként a nyári szárazságnak és a magas hőmérsékletnek köszönhető. Az árak viszonylag szilárdak, és várhatóan tovább emelkednek. Az aszály csökkentette a terméshozamot. Az alacsonyabb terméshozamok ellenére a kínai export számai emelkedtek. A vonatkozó adatok azt mutatják, hogy 2022. januárja és augusztusa között Kína mintegy 220 300 tonna friss vagy hűtött burgonyát (ebbe nincs benne a vetőmag és vetőgumó) exportált, ami mintegy 2,57%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest; a teljes export értéke mintegy 119,65 millió dollár volt, ami mintegy 6,43%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

EZ IS ÉRDEKELHET

Észak-Amerika: Az alacsonyabb kínálat miatt az árak még magasabbak lehetnek, mint tavaly

A burgonya vetésterülete csökkent, és a hozamok viszonylag alacsonyak Idahóban. A terméscsökkenés mögött több tényező is áll, kezdve a szezon elején bekövetkezett késéssel. Idén nagyon hűvös volt a tavasz, és a növények nem növekedtek olyan mértékben, mint amilyenre június végére számítani lehetett. Ekkor a növények körülbelül kéthetes lemaradásban voltak. Július és augusztus hónapok rendkívül forróak voltak, ezáltal kisebbek lettek a hagymafejek. Idaho mellett Colorado és Wisconsin is későn kezdte meg az idei szezont.

A terméscsökkenés összesen 25 000 hektár, ez -9%-ot jelent. A terméshozamok sokkal alacsonyabbak, mint amire számítottak. Észrevehető, hogy minél északabbra esik a termesztés, annál jobb a hozam. Eközben a burgonya iránti kereslet továbbra intenzív, még az idén tapasztalt magasabb árak mellett is. Valószínűsíthető, hogy minden piac versenyezni fog a kínálatért, amely alacsonyabb, mint a tavalyi szezonban volt.

Peru: Érzékeny áremelkedés a limai nagybani piacon

Az Agrárfejlesztési és Öntözési Minisztérium (MIDAGRI) jelentése szerint Peruban általánosságban a 30 fő kultúra területe az ország vetésterületének mintegy 90%-át teszi ki, a 2020/2021-es szezonhoz képest (augusztustól júliusig) enyhén, 0,6%-kal csökkent, ami az importált műtrágyák magas árainak következménye, amelyek megnövelték a termények költségeit, dekapitalizálva a termelőket.

Az idei burgonya termőterület 339 581 hektárt tett ki, ami 3,5%-os növekedést jelent az elmúlt öt év átlagához képest. A termelés növekedése a limai nagybani piacra került burgonya mennyiségében is megmutatkozott: 2022 januárja és augusztusa között összesen 450 430 tonna, ami 4,6%-kal több az előző év azonos időszakához képest. A nagyobb mennyiségek ellenére azonban az infláció mély nyomot hagy ezen alapvető termékének nagykereskedelmi árain, amely valójában a második legfontosabb mezőgazdasági termék.

Óceánia: Burgonyafogyasztás emelkedik

A statisztikák szerint 2021-ben az ausztrál háztartások 87 százaléka vásárolt burgonyát, és átlagosan 1,7 kilogramm burgonyát vásároltak bevásárlásonként - az egy főre jutó kínálat pedig 18 kilogramm volt a szállított mennyiség alapján. Ez azonban óriási lehetőséget teremt az iparág számára a fogyasztás növelésére, de ez még mindig jóval elmarad más nemzetek, például Írország éves fogyasztásától, ahol az éves fogyasztás körülbelül 85 kg. A termelési adatok szerint az Ausztráliában termelt burgonya mennyisége öt százalékkal, vagy 1 458 991 tonnára nőtt, értéke pedig 13 százalékkal, vagyis 807,3 millió dollárra ugrott.

Eközben Új-Zélandon a COVID-19 világjárvány következményei miatt 2021 nehezebb év volt, mint az előző év. Emellett a megfelelés és a termelés növekvő költségei miatt az iparág összértéke kissé visszaesett, 1,2 milliárd dollárról 1,1 milliárd dollárra. Az adatok azt mutatják, hogy a termés 72 százaléka feldolgozott (fagyasztott és chips). A chips- és a snackfogyasztás értéke is megduplázódott, ami arra utal, hogy a világjárvány idején népszerű volt ez a kényelmi étel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03