Újabb gabonahajók hagyták el az ukrán kikötőket

Újabb gabonahajók hagyták el az ukrán kikötőket

agrarszektor.hu
A MarineTraffic adatbázis szerint vasárnap három teherhajó hagyta el az ukrajnai fekete-tengeri kikötőket, miután rakodást végeztek. Ez a legutóbbi kihajózás azóta, hogy Kijev ideiglenes "humanitárius folyosót" hozott létre, miután Oroszország felmondta az ukrán export számára biztonságos áthaladást lehetővé tevő megállapodást - írja a Reuters.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettes a múlt hónapban azt mondta, hogy három teherhajó tart az ukrán fekete-tengeri kikötők felé további élelmiszer- és acélexportra.

A MarineTraffic adatbázisa azt is kimutatta, hogy négy új ömlesztettáru-szállító hajó lépett be ukrán vizekre és tartott a fekete-tengeri kikötők felé. A rendszer az Olga, Ida, Forza Doria és New Legacy néven azonosította őket.

Kritikus útvonal

Miután tavaly megszállta Ukrajnát, Moszkva lezárta a világ egyik legnagyobb gabonaszállítójának fekete-tengeri kikötőit, amit Kijev és nyugati támogatói a globális élelmiszerellátást felhasználó zsarolási kísérletnek neveztek. Moszkva szerint ugyanakkor a kikötőket fegyverek bevitelére használhatják.

A kikötőket 2022 júliusában nyitották meg újra az ENSZ és Törökország által közvetített gabonamegállapodás keretében, amely lehetővé tette Oroszország számára, hogy a hajókat fegyverek után kutatva ellenőrizze. Moszkva egy évvel később kilépett az egyezségből, és újra bevezette a blokádot, mondván, hogy figyelmen kívül hagyták a saját élelmiszer- és műtrágyaexportjára vonatkozó, jobb feltételekre vonatkozó követeléseit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?