A 27 százalékos áfával valamit kezdeni kell, nincs más megoldás!

agrarszektor.hu
A malomiparban az értékesítés 20-25%-a már áfacsalással kerül a boltokba.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A gabonapiacon komoly veszteséget okoztak a határidős szerződésekkel kapcsolatos tiltások, de az új szabályozás igyekszik feloldani az átmeneti problémákat, illetve jó kompromisszumot kínál a termelők és a kereskedők között. Az ukrán helyzet még emelheti a kukorica árát, míg a hazai piacon égető szükség lenne az áfakulcs drasztikus csökkentésére.

Dr. Mikó Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Választottbíróságának elnöke jogi témájú előadásában a gabonapiaccal kapcsolatos 2010 és 2014 közötti szabályozást tekintette át, hozzátéve, hogy ez alatt az időszak alatt az volt a cél, hogy egy új vitakezelési rendszer ültessenek be a gyakorlatba.

Mikó Zoltán a vonatkozó jogszabályok evolúcióját ismertetve rámutatott, hogy végül egy kompromisszumos törvényt sikerült, amelyben fent maradhattak a határidős szerződések, a kereskedői fél részt vesz a kockázatok vállalásában, míg a termelői oldalon a kár-kimentési lehetőségek jelentősen szigorodtak.

A szakember előadása végén a bizalom fontosságát hangsúlyozta, és felhívta a figyelmet, hogy a játékszabályokat mind a két oldalon be kell tartani. Szükség van a paradigmaváltásra ezen a területen - zárta előadását Mikó Zoltán.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az előadást követő panelbeszélgetésben úgy fogalmazott, hogy a hazai tőzsde elindulása óta a hazai termelők tisztában voltak a határidős szerződésekben szereplő kötelezettségekkel. Hozzátette, hogy egyértelműen volt egy tanulási folyamat.

Kócza Zsolt, a Cargill Magyarország Kereskedelmi Zrt. elnök-vezérigazgatója a vis maior esetek kapcsán elmondta, hogy nem volt jellemző, hogy a termesztők alapvetően nem teljesítették volna a határidős szerződéseiket. Hozzátette, hogy olyan időszakokban volt rá példa, amikor komoly ármozgások történtek. 2010 egy viszonylag nehéz év volt e tekintetben, de azóta jelentősen csökkentek az ilyen típusú esetek. Részint azért is, mert már a vásárlók is sokkal jobban megnézték, hogy kivel kötnek határidős szerződést.

Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség elnöke rámutatott, hogy a feldolgozók tekintetében nem voltak jellemzőek a határidős szerződések, így a szabályozási változások nem érintették sem a takarmány-, sem a malomipart.

Búvár Géza, a KITE Zrt. vezérigazgatója a határidős ügyletek fontosságát hangsúlyozta, amelynek jó árjelző szerepe van azáltal, hogy időben elosztja a kockázatokat. Hozzátette, hogy nem szabad nagyobb ügyletet kötni, mint amiben az adott kereskedő vagy termelő bízni tud.

Kócza Zsolt rámutatott, hogy a jelenleg alkalmazott kockázatkezelési technikák mellett a külföldi piacokon már megjelentek új technikák is, amelyekre szintén érdemes felkészülni. Példaként említette az árbiztosítás lehetőségét.


Ukrán-orosz válság

Kócza Zsolt az ukrán-orosz helyzettel kapcsolatos kérdésre megjegyezte, hogy Ukrajna kukoricából 18-19 millió tonnát exportál, ebből még 5-6 millió tonna van hátra. Saját tapasztalatai szerint jelenleg minden ütemszerűen halad, de ha ebben zavar keletkezik, akkor az árfelhajtó hatást fog kifejteni. A búza esetében az ó termés esetén már nincs érdemi hatása a konfliktusnak. A kérdés az új terméssel kapcsolatban merülhet fel, de remélhetőleg hamarosan rendeződik a helyzet, és úgy ott sem mutatkoznak majd problémák.

Áfa-kérdés

A 27%-os áfával valamit kezdeni kell, nincs más megoldás. A malomiparban most már ott tartunk, hogy az értékesítés kb. 20-25% már áfacsalással kerül a boltokba, ami fenntarthatatlan helyzet felé vezet - mondta Lakatos Zoltán.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?