Bige hatalmas külföldi offenzívát indít a KITE-vel

Tíz országba vinnék ki az eddig csak idehaza mozgó óriás agrárcéget. Évi 400 milliárdos árbevétel a cél.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Saját forrásaiból, nem pedig májusi luxemburgi vállalati kötvénykibocsátásából finanszírozza a péti Nitrogénművek Zrt. a nádudvari óriás agrárintegrátor KITE Zrt. megvásárlását. A Bige Holdinghoz tartozó műtrágyagyár az akvizíció után egyetlen KITE-üzletágat sem szüntet meg, hanem erőteljes terjeszkedési offenzívába kezd. Tíz környező országba "vinnék ki" az eddig csak belpiacra koncentráló KITE-t, és több év alatt megdupláznák a nádudvari vállalat 200 milliárd forintra tehető, jelenlegi éves forgalmát.

Offenzívába kezd a Bige Holding a KITE Zrt.-vel a nádudvari vállalat megvásárlása után - nyilatkozta az agrarszektor.hu-nak Bige László, a cégcsoport tulajdonosa. Nincs szó arról, hogy az új tulajdonos az akvizíció után csak a műtrágya-forgalmazásra koncentrálna, a többi KITE-üzletág közül pedig egyeseket visszafejlesztene vagy megszüntetne.

Nagy nyitás előtt

Éppen ellenkezőleg, a Bige Holding terjeszkedést tervez a KITE-vel, és ennek részeként a társaság agrárintegrációs tevékenységét a külpiacokon is érvényesítené. A nádudvari cég eddig a hazai piacra koncentrált, a későbbiekben viszont tíz környező országban is megjelenhet, ahol a Bige Holdingnak, illetve a KITE felvásárlását végrehajtó Nitrogénműveknek most is vannak agráriumhoz kötődő, műtrágya-forgalmazási érdekeltségeik.

E külföldi leányvállalatoknál ma is megtalálhatók a megfelelő szakemberek, akik értenek a mezőgazdasághoz és ismerik a helyi viszonyokat - közölte Bige László. Szerinte a terjeszkedéssel a KITE forgalmát nagy óvatosság mellett, több év alatt meg lehetne duplázni. A vállalat tavaly mintegy 200 milliárd forint árbevételt ért el, és várhatóan hasonló lesz a teljesítménye az idén is. Ennek megkétszerezése tehát 400 milliárd forint körüli éves forgalomnak felelne meg, és ez a hazai agráriumban gigaméretű eredménynek számítana.

A Nitrogénművek saját forrásaiból, nem pedig legutóbbi vállalati kötvénykibocsátásából hajtja végre a KITE felvásárlását - szögezte le Bige László. A péti társasság májusban 200 millió dollár névértékű, hétéves futamidejű nemzetközi kötvényt bocsátott ki Luxemburgban az amerikai előírások szerint. A 7,875 százalékos fix kamatozású kötvények iránt több mint 450 millió dollár volt a kereslet amerikai, angol, európai és egyéb intézményi befektetők részéről. A vállalat a portfolio.hu számításai szerint mintegy 45 milliárd forintnak megfelelő forráshoz jutott.

Tartalékképzés kötvénykibocsátással

Bige László szerint a kötvénykibocsátással szerzett források pénztartalékul szolgálnak a vállalatcsoport saját fejlesztéseihez. A péti társaság most 60 milliárd forintos beruházást hajt végre és jelentős fejlesztési tervek érintik a holding szolnoki telephelyét is. Bár a cégcsoport banki kapcsolatai jók, a "mai helyzetben soha nem lehet tudni", ténylegesen is kapna-e hiteleket, ezért a Nitrogénművek - az utóbbi időszakban nem először - inkább a kötvénykibocsátást választotta. A társaságnak egyébként szabad felhasználású banki hitelkerete van, de eredményei miatt nem szorul hitelfelvételre, így a tulajdonos tájékoztatása szerint ma is hitelek nélkül gazdálkodik.

A KITE felvásárlásához a saját források azért állhatnak rendelkezésre, mivel a Bige cégcsoport évi 20-30 milliárd forint nyereséget ért el tavaly és tavalyelőtt is. A "vezérhajónak" számító Nitrogénművek nettó profitja 2010-ben még csak 5 milliárd forint körül alakult, 2011-ben és 2012-ben viszont már több mint 20 milliárdos nyereséggel zárta az évet. A társaság készpénztartaléka ezzel párhuzamosan a 2010-es 9 milliárd forintról előbb 24 milliárd, majd közel 43 milliárd forintra hízott.

Évekkel ezelőtt egyszer már meg akartam venni a KITE-t, de akkor nem sikerült - fogalmazott Bige László. Tájékoztatása szerint a mostani megvásárlást több mint egy évig tartó tárgyalások előzték meg. A többségi tulajdon megvan, a többit majd meglátjuk - utalt a ma még folyamatban lévő adásvételi aktusra Bige László, hozzátéve, hogy a KITE megvétele "több tízmilliárd" forintba kerülhet.

Amit a háttérről tudni kell

A KITE megvásárlásával a Bige Holding arra a kihívásra is reagál, amelyet az ugyancsak műtrágyában (is) utazó cseh Andrej Babis magyarországi terjeszkedése jelent a bábolnai IKR Zrt. input-üzletágainak tavalyi megszerzése miatt. A Bábolna Zrt. korábbi, illetve az IKR közelmúltbeli szétesése azt is jelenti, hogy ma a KITE számít a legnagyobb hazai agrárintegrátori szervezetnek, amely közvetlenül 9 ezer, indirekt módon pedig további több mint 10 ezer termelővel áll kapcsolatban. A vállalat a magyar piacon kiterjedt kapcsolatrendszert és értékesítő hálózatot épített ki. Gép-, vetőmag-, műtrágya- növényvédőszer- és terménykereskedelemmel foglalkozik, és ma üzletágai külön-külön is nyereségesek.

A Bige Holding a Nitrogénműveken keresztül arra tett ajánlatot, hogy a dolgozók és a menedzsment tulajdonában lévő, 52 százalékos többségi részesedést a névérték 18-szorosáért, a mezőgazdasági termelőüzemek érdekeltsége tartozó, 28-29 százalékos csomagot pedig a névérték tízszereséért veszi meg. Így a péti cég a KITE Zrt.-ért összesen mintegy 18 milliárd forintot fizethet, ez azonban a valóságban jóval kisebb lehet, mert a nádudvari vállalat különböző források szerint 6-12 milliárd forintnyi készpénzt és árukészletet is tartalmaz. Ezért elképzelhető, hogy az óriás agrárintegrátor végeredményben csak mintegy 6 milliárd forintba kerül Bigének. A tranzakciót ugyanakkor előbb a tulajdonosoknak, majd a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) is jóvá kell hagynia.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?