Bige csökkenti veszteségeit: harmadával drágább most a pétisó, mint tavaly volt

Agrárszektor
Tavaly komoly veszteséget halmozott fel a Nitrogénművek Zrt. és nem könnyítette meg Bige László dolgát a szolnoki gyár leállása sem. Az üzletember kötelezettségei eurómilliókra rúgnak, ideje megkezdeni a tartozás mérséklését. Bige László az agrárszektor.hu.-nak elmondta: ősszel tovább fog drágulni a műtrágya.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A NAIK AKI statisztikai jelentése szerint nagyot ugrott tavaly óta a műtrágyaféleségek ára. Idén júliusban az ammónium-nitrát ára már 33 százalékkal haladta meg a tavaly júliusit, de a mészammon-salétrom is 25 százalékkal többe kerül. Ehhez képest a kálium-klorid "csak" 9, a foszfortúlsúlyos MAP mindössze 3, és az NPK valamivel 5 százalék fölötti mértékben drágult. Vagyis éppen azokat a műtrágyákat forgalmazzák most jóval magasabb áron, amelyeket itthon is nagy mennyiségben állítunk elő.

Mi lehet ennek az oka? Az áremelkedés minden műtrágya esetén tavaly szeptemberben kezdődött, ami a szezonális felhasználási csúcs miatt érthető. Ami érthetetlen, az az óriási különbség az árnövekedés mértékében a hazai gyártású nitrogénalapú termékek és a külföldi behozatalt igénylő foszforos és káliumos készítmények között. Az agrárszektor.hu felhívta Bige Lászlót, hogy megtudja, mindennek lehet-e köze a szolnoki gyárat ért "vegzálásoknak"?

Tavaly adtuk - üzletpolitikai okoból - túlságosan olacsony áron a műtrágyát. Idén semmi mást nem teszünk, mint követjük a nyugat-európai trendeket, például a Yara áremeléseit"

 - kommentálta a jelenséget a gyártulajdonos.

Az agrárszektor.hu az alábbi cikkben már beszámolt róla, hogy 2013 óta - azaz a KITE Zrt. sikertelen megszerzése óta - Bige László folyamatosan előremenekül: gyárat épít és korszerűsít, kamionokat vásárol, értékesítői hálózatot épít ki, vásárlókat hódít el vetélytársaitól alacsony áraival. Mindez eurómilliókba került, melynek fedezetét a kötvénypiacon találta meg az üzletember.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hosszú évek óta először fordult elő, hogy a Nitrogénművek Zrt. tavaly valóban veszteséges lett. A szolnoki gyár az idén sokkal rosszabb mutatókat fog produkálni a több mint féléves működési szünet miatt, így a pozitív eredményt itt is el lehet felejteni.

Forrás: Opten

A műtrágyák értékesítésében - mintegy 20 százalékban - részt vesz egy másik Bige-érdekeltség is, a NZRT-Trade Kft. is. A kereskedőcég egy feljelentés nyomán a Gazdasági Versenyhivatal fókuszába került. A vád szerint a Nitrogénművek különböző csatornákoncsökkentett értékű műtrágyát adott el az NZRT-Tradenek, amit az teljes áron adott el a gazdáknak. A vizsgálat még folyik.

Forrás: Opten

Bárhogy is van, Bige László valóban rákényszerült az áremelésre. Az idei őszi szezonális csúcsra pedig a korábbinál is magasabb árakra készülhetünk. Az üzletember nem titkolja: az áremelésnek még messze nincs vége. Úgy tűnik, a piacért folyó harcot végül mégiscsak megsínylik a gazdák.

EZ IS ÉRDEKELHET

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?