Bige László: van elég műtrágya, legfeljebb kevesebb megy exportra idén

Bige László: van elég műtrágya, legfeljebb kevesebb megy exportra idén

Agrárszektor
Nitrogénműtrágyából elegendő van az országban, sőt, mivel a határok most kevésbé átjárhatóak, az exportból visszamaradt mennyiségre is számítani lehet. Tény, hogy a másik két makroelemet importból fedezzük, de a szállítmányok többsége vízen és vasúton érkezik, ahol kezelhetőbb a vírus okozta kockázat - nyugtatják a kedélyeket a gyártók. Kérdéses azonban az őszi kínálat árszintje, amire leginkább a gyenge forint lehet rossz hatással.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az alábi ábra jól érzékelteti, hogy mennyire fontos a nitrogén a növénytáplálásban, és mekkora előny, hogy éppen ezt tudjuk a "házon belül" előállítani. A Nitrogénművek Zrt. 1,1 millió tonnás gyártási kapacitással rendelkezik, ami csaknem fedezi a hazai közel 1,3 millió tonnás igényt. Valójában a Nitrogénművek minden évben exportra bocsát 450-500 ezer tonnányit a termeléséből, vagyis van egy 600-700 ezer tonnás rés, amit importból kell fedezni. Továbbá importból származik a foszfor és a kén, amelyek az összetett műtrágyák alkotóelemei is. E két elemtől függ mintegy 500 ezer tonnányi áru sorsa.

Érdekes módon a statisztika szerint 400-500 ezer tonnával több nitrogénműtrágya lép be az országba, mint amennyire itthon szükség van, a felesleg vélhetően utazik is tovább.

Suba Péter, a horvátországi Petrokemija Kutina műtrágyagyár kereskedelmi vezéigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a hazánkba beérkező 1,1 millió tonna körüli mennyiségből 180-190 ezer tonnát tavaly a horvát gyár szállított be. Ezen felül Romániából és Szlovákiából érkeznek még nitrogéntermékek nagy mennyiségben. "Jellemzően kalcium-amónium-nitrátot, karbamidot, UAN-oldatot szállítunk.

A Petrokemija most is 100 százalékos kapacitással működik, nincsenek termeléscsökkenést okozó helyezetek, de a jövőt illetően sok a kérdőjel"

- mondja az agrárszektor.hu-nak Suba Péter. Hozzáteszi: fontos vásárlójuk a KITE Zrt., akik idén eddig nagyobb volumenben rendeltek műtrágyát, mint a tavalyi év azonos időszakában. A kereskedelmi igazgató úgy tudja,a nitrogénellátás biztosítása statégiai cél, ezért a mozgását semmilyen járványügyi intézkedés nem korlátozhatja. A Petrokemija a most befutó rendeléseket április közepére tudja teljesíteni.

A Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa közleményt adott ki arról, hogy a gyár zavartalanul működik és teljesíti a megrendeléseket, nincs áruhiány. Bige László a lapunknak megerősítette: napra pontosan szállítják le a korábbi megrendeléseket. "Május végéig el van adva a tavaszi készletünk, de aki most rendel, annak is tudunk szállítani, legfeljebb kevesebb műtrágya megy el exportra. A termelés folyamatos, de az emberek érintkezését újra kellett szervezni" - mondja az üzletember. Emlékeztet rá, hogy a forint árfolyama már 350-nél jár az euróval szemben, ami minden behozott anyagot nagyon megdrágít, és a Nitrogénművek is importból fedezi az összetett műtrágyákhoz szükséges foszfort és káliumot.

A szezon az értékesítés szempontjából a végéhez közeledik. A kérdés az, hogy az őszi ellátásra és árakra milyen hatása lehet a koronavírusnak. Eddig az őszi igényekhez jellemzően nyáron tárolták be a készleteket a kereskedők, most nekik is előre kell gondolkodniuk. 

A forint tartós gyengesége és az erős kereslet az őszi kínálatban várhatóan magasabb árszintet eredményez majd a műtrágyapiacon.

Eközben a kőolaj ára egy hónap alatt megfeleződött, a földgázé 20 százalékot esett. Ezek a hatások mintegy féléves késéssel szoktak begyűrűzni a nitrogénműtrágya gyártási költségeibe, vagyis az őszi gyártást teszik majd olcsóbbá - magyaráz az agrárszektor.hu-nak Balássy Ákos, az EuroChem Hungary vezetője. Ez azt jelenti, hogy a decemberi-januári keresleti csúcs elviekben egy olcsóbb alapanyagból készült műtrágyával találkozik majd a piacon. Ezt azonban a forint árfolyama teljesen átírhatja.

Ami pedig a káliumot és foszfort illeti, ezek jellemzően vasúton vagy vizen érkeznek hazánkba, ezért a járvány kevésbé érinti a szállítmányozásukat. Csak a Lengyelországból és Litvániából, illetve a koperi kikötőből érkező foszfor közúti fuvorázásában lehet egy kis fennakadás. A szakember így összegezte a helyzetet: "A lényeg az, hogy a világ műtrágyagyártási kapacitása meghaladja a felhasználási igényt, a koronavírus csak időleges szállítási megtorpanást okozhat az ellátásban."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?