Bige még csapdában: állóháborúvá válhat a villámakció?

agrarszektor.hu
Holnap dőlhet el, hogy a katasztrófavédelem fellebbez-e a Bige-gyár újraindítása miatt, és ezzel az ügy elbírálása belecsúszik a bíróságok ítélkezési szünetébe. Újabb hónap telhet el úgy, hogy a szolnoki gyár csak veszteséget termel. Vajon meddig bírja a műtrágyamogul?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Népszava úgy értesült, mégsem indulhat még el Bige László szolnoki vegyigyára. A hírben a kénsavgyárat emlegetik, amely ügyében külön eljárás folyik a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon, továbbá rámutatnak, hogy a katasztrófavédelem még fellebbezhet a bíróság múlt heti határozata ellen.

A Bige Holding (az 1997-ben privatizált Tiszameni Vegyiművek Rt.) az alábbi részekből áll:

  • kénsavgyár
  • műtrágyagyár
  • krioli üzem
  • foszforsav- és tripolifoszfátüzem

Mint arról korábban beszámoltunk, a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz két kereseti kérelmet nyújtott be Bige László, az egyik a felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem tevékenységének azonnali hatályú beszüntetését kifogásolta - ez az ügy zárult le sikeresen július 4-én -, míg a másik kereseti kérelem a kénsavüzem tevékenységének haladéktalan felfüggesztését nehezményezte. A panasz a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság eljárását érinti. A második ügyben a bíróságnak július 18-ig kellene döntenie.

Katasztrófavédelmi gyakorlat a szolnoi gyárban 2012-ben (Fotó: MTI, Mészáros János)

A Népszava rámutat: a Katasztrófavédelmi Igazgatóság fellebbezhet a Debreceni Törvényszék múlt heti döntése ellen (ez holnap esedékes), és a kénsavgyár ügyében is megteheti majd ezt, amint megszületik a határozat.

Csakhogy július 15-től augusztus 20-ig ítélkezési szünetet tartanak a magyar bíróságok, amibe az ügy elbírálása mindenképpen bele fog csúszni, vagyis az üzemek újraindítása őszre tolódhat ki.

Kérdés, ha alaptalannak bizonyulnak a vádak, mennyit veszít a gyár a több hónapos leállással, és lesz-e, aki ezt a kárt megtéríti? Az ügyben szerettük volna elérni Bige Lászlót is, de az üzletember szabadságon tartózkodik.

Korábbi cikkeink a témában: 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?