Bige még csapdában: állóháborúvá válhat a villámakció?

agrarszektor.hu
Holnap dőlhet el, hogy a katasztrófavédelem fellebbez-e a Bige-gyár újraindítása miatt, és ezzel az ügy elbírálása belecsúszik a bíróságok ítélkezési szünetébe. Újabb hónap telhet el úgy, hogy a szolnoki gyár csak veszteséget termel. Vajon meddig bírja a műtrágyamogul?

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A Népszava úgy értesült, mégsem indulhat még el Bige László szolnoki vegyigyára. A hírben a kénsavgyárat emlegetik, amely ügyében külön eljárás folyik a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon, továbbá rámutatnak, hogy a katasztrófavédelem még fellebbezhet a bíróság múlt heti határozata ellen.

A Bige Holding (az 1997-ben privatizált Tiszameni Vegyiművek Rt.) az alábbi részekből áll:

  • kénsavgyár
  • műtrágyagyár
  • krioli üzem
  • foszforsav- és tripolifoszfátüzem

Mint arról korábban beszámoltunk, a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz két kereseti kérelmet nyújtott be Bige László, az egyik a felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem tevékenységének azonnali hatályú beszüntetését kifogásolta - ez az ügy zárult le sikeresen július 4-én -, míg a másik kereseti kérelem a kénsavüzem tevékenységének haladéktalan felfüggesztését nehezményezte. A panasz a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság eljárását érinti. A második ügyben a bíróságnak július 18-ig kellene döntenie.

Katasztrófavédelmi gyakorlat a szolnoi gyárban 2012-ben (Fotó: MTI, Mészáros János)

A Népszava rámutat: a Katasztrófavédelmi Igazgatóság fellebbezhet a Debreceni Törvényszék múlt heti döntése ellen (ez holnap esedékes), és a kénsavgyár ügyében is megteheti majd ezt, amint megszületik a határozat.

Csakhogy július 15-től augusztus 20-ig ítélkezési szünetet tartanak a magyar bíróságok, amibe az ügy elbírálása mindenképpen bele fog csúszni, vagyis az üzemek újraindítása őszre tolódhat ki.

Kérdés, ha alaptalannak bizonyulnak a vádak, mennyit veszít a gyár a több hónapos leállással, és lesz-e, aki ezt a kárt megtéríti? Az ügyben szerettük volna elérni Bige Lászlót is, de az üzletember szabadságon tartózkodik.

Korábbi cikkeink a témában: 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?