Ennek a műtrágyaforgalmazónak most nagyon megy a szekér!

agrarszektor.hu
A K+S Németország legnagyobb műtrágyagyártója és -forgalmazója. A tőzsdén is jegyzett cég az idei második negyedévben emelkedő termelésről és értékesítési árakról számolt be. Ennek köszönhetően a konszern eredménye kétszemjegyű bővülést mutatott: nem kevesebb, mint 24 százalékkal nőtt az első negyedévhez mérten, és elérte 130 millió eurót. Ez még az elemzőket is váratlanul érte - írja a handelsblatt.com

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A hír hallatán a cég részvényeinek értéke is emelkedni kezdett. Hozzá kell azonban tenni, hogy az első negyedév nem úgy sikerült, ahogy várták. Ennek oka a tavalyi év káliumbányászati nehézségeire vezethető vissza (az aszály és az alacsony vízállás a bányászat szennyvízelvezetését is meghiúsította), ami a teljes 2018-as évre rányomta a bélyegét. A konszern vezetője,  Burkhard Lohr idén márciusban már fordulatról beszélt, mondván, év végére elérhető lesz a 700-850 millió eurós adózás előtti eredmény is. Múlt csütörtökön ezt 730 és 830 millió euró közötti értékre pontosították.

Mások óvatosabb becsléseket adnak. Például a kálium piacán vezetőnek számító kanadai Nutrien - amelyik a Potash és az Agrium cégek összeolvadásából jött létre - úgy véli, hogy mérsékelt lesz a kereslet a kálium-klorid iránt. Ennek egyik legfőbb oka, hogy az USA-ban az időjárás idén erőteljesen visszavetette a termelést, így az ehhez szükséges inputok piacát is. Hogy ez mennyire kihat a növényvédő szerek világpiaci forgalmára is, arról itt írtunk korábban:

EZ IS ÉRDEKELHET

Rosszul érinti a kálium-forgalmazókat az is, hogy Kína - a világ legnagyobb vásárlója - magas készletei miatt szeptemberig leállította ezen makroelem behozatalát. Maga a K+S ebben egyébként nem érintett, mivel ide nagyon kis mennyiséget szállít. Kína kivárása azonban általában befolyásolja  a világpiacot, és visszafogja az érvényesíthető árakat.


A K+S fő piaca Európa és Dél-Amerika, ahol eddig egészen jól alakultak a dolgok - különösen a tavalyi, aszállyal sújtott év után. Nemcsak az igény nőtt meg a műtrágyák iránt, hanem a fizetési hajlandóság is: a cég jelentősen tudta növelni az árait. Az idei második negyedév árbevétele 8 százalékkal haladta meg a tavalyit, és elérte a 879 millió eurót. Ez éves szinten 4 milliárd eurós forgalmat vetít előre.

A mezőgazdaságba értékesített káliumon 440 millió eurót kerestek, ami 15 százalékos növekedés 2018 hasonló időszakához képest,

és 95 millió adózás előtti eredményt hozott. Vagyis a második negyedévi 130 milliós eredményhez ez a szegmens 73 százalékban járult hozzá. A K+S végre hozzákezdhet, hogy ledolgozza hatalmas adósságát, amit a kanadai káliumbánya megnyitása okozott 2017-ben. A beruházás  3 milliárd eurót emésztett fel.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?