Meglepő dolog derült ki a világ cseresznyeterméséről: ezt sokan nem gondolták volna

Meglepő dolog derült ki a világ cseresznyeterméséről: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Minden második héten új világpiaci áttekintést ad ki a FreshPlaza a zöldségekről és a gyümölcsökről, amelyben a legfontosabb uralkodó trendeket mutatja be. A legutolsó ilyen elemzés fókuszában a cseresznye állt. Ebből kiderült, hogy több nagy cseresznyetermelő országban is komoly gondokat okozott az időjárás, különös tekintettel a fagyokra, a hidegre és az esőzésekre.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A FreshPlaza elemzése alapján az idei szezonban az időjárás nem bánt kesztyűs kézzel több fontos cseresznyetermelő országgal sem: míg Észak-Amerikában a hideg és az esőzések miatt egyes területeken 50%-os terméskiesés keletkezett, addig Európában hasonló okok miatt Olaszország és Spanyolország szenvedett károkat - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Görögországban még mindig tart az özönvízszerű esőzések és jégkárok felmérése. Ezzel szemben jó kilátásokkal vágott neki az idénynek Hollandia, Németország és Franciaország, valamint folyamatosan növelte szállításait Chile, a világ legnagyobb cseresznyeexportőre.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

Hollandiában jól indult a szezon

Németalföldön az áprilisi fagyok elenyésző hatással voltak az ültetvényekre, gondot csak az utóbbi hetek esőzései és a jég okozott. A június elején induló cseresznyeszezonnak azonban nagy várakozással indultak neki a termelők.

Németországban már többségben a fedett ültetvényeken zajlik a termelés

A déli országrészben már május 25. körül megjelentek a piacokon az első belföldi termésű gyümölcsök. Mostanában várható a Burlat fajta piacra lépése, június végén-július elején pedig a Kordia és a Regina szedése is megkezdődik. Egyértelműen jobb termés várható, mint a tavalyi fagykáros, esős évben. A németek elsősorban a kései fajtákra koncentrálnak, ezeket egészen augusztus végéig szedik. Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően már az esővédő fóliával felszerelt cseresznyeültetvények dominálnak Németországban. Az import területén Spanyolország a meghatározó, melyet Olaszország és Görögország követ. A törökök egy kicsit később szokták megkezdeni a szállításokat, de már ők is piacra léptek az első tételekkel. Az idei árak jelentősen magasabbak a tavalyiaknál.

Franciaországban erős a kereslet, jók az árak

A tavalyi súlyosan fagykáros évet követően az idei termésbecslések 35 ezer tonnás mennyiséget valószínűsítenek, ami a több mint a tavalyi kétszerese, és nagyjából megfelel a 2017-2020-as időszak átlagának. Csak néhány helyen okozott gondot az időjárás, például Maine-et-Loire régió egyes területein 50%-os terméskiesést, de általában a fő körzetekben (PACA, Auvergne-Rhone-Alpes és Okcitánia) jó hozamokra számítanak. Az idei szezon három hete kezdődött meg, és június végén fejeződik majd be. Az értékesítés jó ütemben zajlik, erős a kereslet és magasak az árak.

Olaszországban összeértek a fajták, lanyha a kereslet

Apuliában a Ferrovia most adja fő termését, és már lekerültek a fákról a Bigarreau és a Giorgia utolsó tételei is. Az utóbbi hetek kifejezetten meleg, néhol forró időjárása meggyorsította az érést, ennek következtében összeértek a fajták, egyszerre túl sok cseresznye jelent meg a piacokon, ami a megszokottnál alacsonyabb árakat és a kínálat viszonylatában lanyha keresletet okozott.

Spanyolországban a fagyok és nehéz szezonkezdet után jók az árak

A legkorábbi termesztőkörzetekben május első hetében megkezdődött a szedés, de ez a hűvös és csapadékos kora tavaszi időjárás miatt egy hét csúszásnak számított. Spanyolország északkeleti részét fagyok sújtották, ezért az idei termés minden bizonnyal elmarad a korábbi években tapasztalttól. A belföldi értékesítésű és az export tételek árai kifejezetten jónak mondhatók az egy évvel korábbiakhoz képest. Olyannyira, hogy a termelők szerint képesek kompenzálni a megnövekedett inputanyagárak miatt elszálló költségeket is. Áprilistól közepétől kifejezetten kedvező az időjárás a cseresznye számára Ibériában, így a gyümölcsminőség kiváló. A spanyol exportőrök legnagyobb félelme, hogy Törökország (mivel Ukrajnába és Oroszországba várhatóan kevesebbet tud csak szállítani idén) nagy mennyiségű áruval jelenik majd meg az európai piacokon.

Törökországban várhatóan 10-15%-kal nagyobb termés ígérkezik

A korai fajtákat kifejezetten jó hozamokkal szedték le Törökországban, a középérésű fajtáknál valamivel kisebb termésre számítanak a szokásosnál. A gyümölcsminőség kifejezetten jó, és az utóbbi évek modernizációs hulláma, fejlesztései miatt 10-15%-kal nagyobb termésre számítanak. Nem szabad elfelejteni, hogy a törököknél még mindig relatíve olcsó a munkaerő, a modern ültetvényekből pedig jó minőségű és nagy mennyiségű gyümölcs érkezik. Nagyon valószínű, hogy az elmaradó ukrán és orosz szállítások miatt a török cseresznye igen vonzó lesz az európai piacokon jó minősége és alacsony ára miatt.

Belgiumban ígéretes a szezon, keresett áru lett a biocseresznye

A belga termelők is biztatónak ítélik a szezont, bár a hűvös időjárás miatt idén késve indul a betakarítás a Samba fajtával. A megnövekedett termelési költségek miatt kérdéses, hogy a kereslet lépést tud-e tartani a kínálattal, mivel sem a mennyiséggel, sem a minőséggel nem lesznek problémák. Egyre bővül a kereslet az organikus termesztésű gyümölcsök iránt, ami azonban elsősorban a külföldi versenytársaknak, főleg az olasz és a spanyol cseresznyének kedvezhet.

Kínában tovább bővül a fogyasztás és a termelés

A kínai cseresznyepiac óriási mérete és gyors növekedése miatt igen vonzó az exportőrök (főként Chile, sokkal kisebb mennyiségben pedig az USA és Kanada) számára, a belföldi termelés jelentős része (legalább 50%-a) Shandong tartományban koncentrálódik. Néhány adat a féktelen tempójú növekedésre: Kína 2008-ban importált először 20 ezer tonnánál több cseresznyét, ami 2020-ban már meghaladta a 210 ezer tonnát. Chile 2008-ban még kevesebb, mint 3 ezer tonnát szállított, 2020-ban azonban már 195 ezer tonna cseresznyét exportált Kínába. Az import azonban méltó vetélytársat kap az egyre növekvő belföldi termelés képében, mivel az idei termést 600 ezer tonnára becsülik, ami 15%-os növekedés az előző szezonhoz képest. Chile hatalmas előnye a kínai piacon, hogy egyrészt a belföldinél jobb minőséget exportál, másrészt pont a kínai újév utáni pár hétben, szezonon kívül képes szállítani nagy mennyiségeket. Az Egyesült Államok és Kanada ezzel szemben pont a kínai cseresznyeszezonban rendelkezik eladható tételekkel, ők a jobb minőségben és a saját fajtáikban bízhatnak. Érdekesség, hogy mivel idén a koronavírus miatt Sanghaj kikötőjét hosszú időre lezárták, az amerikai cseresznyeexportőrök várhatóan légi úton fogják szállítani a gyümölcsöt.

Az Egyesült Államokban az áprilisi fagyok és a hóesés megnehezítette a szezont

A rossz időjárási körülmények miatt (erős fagyok és tavaszi hóesés) a cseresznye ára átlagosan 5,2%-kal magasabb a tavalyinál. Kaliforniában 50%-os terméskiesést regisztráltak elsősorban a késő februári kemény fagyok miatt, amelyeket áprilisban bőséges esőzések követtek. Az alacsonyabb mennyiséget a szokásosnál nagyobb gyümölcsméret sem ellensúlyozta a termelők szempontjából. A szezon gyakorlatilag véget ért. Washingtonban még tart a szokásosnál később kezdődött idény (áprilisban, virágzás közben még havazott), ám itt is csak az átlagos termés 50-60%-ával számolhatnak a termelők, bár a fákon maradt gyümölcs minősége jónak mondható. Júniusban ezért csak mérsékelt export várható, a termés dandárja júliusra esik, és még augusztusban is folytatódni fog a betakarítás.

Kanada megkésett a szezon, ellenben kiváló minőségű a termés

British Columbia tartományban a szokásosnál 10 nappal később, július 10-e körül kezdődik meg az idei szezon, és július végére várható a legnagyobb felfutás. A hideg tavaszi időjárás csak késleltette, de nem károsította jelentősen a termést, így a betakarítás vége szeptember 8-10. környékére várható. A prognózisok szerint a tavalyinál kisebb volumen, de nagyobb gyümölcsméret és jobb minőség várható, ami az exportvolumen növekedését vonhatja maga után.

Chilében a koronavírus miatti lezárások megnehezítették az exportot

A dél-amerikai ország messze a világ legnagyobb cseresznyeexportőre: míg 2010-ben még csak 44 ezer tonnát értékesítettek külföldön, idén a kivitel meghaladja a 356 ezer tonnát. Ennek legnagyobb része, csaknem 325 ezer tonna Ázsiában talál vevőt, Kína részesedése a teljes exportvolumenből pedig 88%. A külföldön értékesített mennyiség új rekordot jelent (1,1%-os éves növekedéssel), azonban talán az idei volt a legnehezebb időszak az exportőrök életében. Ennek fő oka az omikron variáns kínai megjelenése volt, ami a karantén intézkedések miatt szállítási problémákhoz, jelentős késésekhez vezetett, és a gyümölcs 40%-át a kínai újévet követően lehetett csak értékesíteni, ami miatt várhatóan az árbevétel el fog maradni a tavalyitól. Az ázsiai szállítási nehézségek miatt Chile Észak-Amerika felé fordult, és 177%-os bővüléssel új rekordot ért el az itt értékesített mennyiség, de volumenében ez a piac a 13,8 ezer tonna áruval a nyomába sem ér az ázsiai eladásoknak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?