Erre senki sem számított: váratlan hírek érkeztek a magyar barackültetvényekről

Erre senki sem számított: váratlan hírek érkeztek a magyar barackültetvényekről

agrarszektor.hu
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint április 21-ével véget ért a radiációs fagyok húsvét környéki időszaka, a továbbiakban az ültetvényeket komolyan veszélyeztető lehűléstől már nem kell tartani. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) ezért a legjelentősebb hazai termőtájon, Szatymaz környékén termelő gazdákat kérdezte meg a fák állapotáról és a várható termésről.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az utóbbi két évben bizony nem kímélték a magyar barackosokat a tavaszi fagyok, ami erősen meg is mutatkozott a hozamokban és hazai termésmennyiségben. Ez azonban nem csak Magyarországra volt jellemző, hanem Európa valamennyi gyümölcstermő oszágára trend, amit az uniós termésadatai is tükröztek - írta meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB). Idén is bőven volt ok az aggodalomra, mert a Húsvét előtti héten, április 12-e körül némileg váratlanul -4 és -7 Celsius-fok közé hűlt éjszaka a levegő. Ráadásul az OMSZ előrejelzése azt ígérte, hogy hátra van még a feketeleves, és az ünnepek alatt további kemény fagyok várhatók. Aki csak tehette, felkészült arra, hogy minden eszközt bevessen a növények védelme érdekében: készenlétben álltak az öntözőrendszerek, kihelyezték a fagyvédelmi gyertyákat, a gázüzemű telepített és mobil gépek is várták az indítást. Idén azonban végül szerencséje volt a magyar termelőknek, mert a hétvégén az éjszakai hőmérséklet csak néhány körzetben süllyedt mínusz 4°C környékére. Általában -2-3°C-on megállt a lehűlés, de voltak olyan körzetek, ahol -1°C-os minimumot kellett csak elviselnie a gyümölcsfáknak.

Olyan azért nincs, hogy Magyarországon az őszibarack legalább egy kicsit ne fagyjon el, és sajnos idén tavasszal is voltak kisebb kiterjedésű területek, ahol pár fokkal hidegebb volt, mint akár csak néhány kilométerrel arrébb. Az április 12-e körüli fagyokat megszenvedték a spanyol és olasz korai fajták is, de ez nem tekinthető kuriózumnak, inkább az a kivétel, ha valamelyik évben sértetlenek maradnak. Az összképet tekintve idén kedvezett az őszibaracknak az is, hogy a korai kitavaszodást egy hosszabb hűvös időszak követte, ami 10-12 nappal hátravetette a fenológiát. A hónapok óta uralkodó légköri aszály nem segített a gazdáknak, de a döntő faktor az előző két évhez képest az volt, hogy április közepe táján nem volt túlságosan hideg ahhoz, hogy jelentős kárt szenvedjenek az ültetvények. Ezért pillanatnyilag azt lehet mondani (bár biztosat majd csak júniusban lehet állítani, addig még sok minden történhet), hogy az előző évekhez képest nincsenek számottevő fagykárok, komolyabb terméskiesésre nem kell számítani. Örvendetes módon a helyzet úgy néz ki, hogy az idén a hazai piacon magyar barack lesz elegendő mennyiségben. Csak a nagyon korai szegmensben lesz terméskiesés a spanyol és olasz fajták fagyérzékenysége miatt, de itt az lenne a nagy szó, ha ezek a fajták nem fagynának el. Eegyértelmű, hogy nem a hazai termesztési körülményekre lettek kinemesítve, óriási a termesztési kockázatuk, ami nem csak az előző két, pusztítóan fagyos évben mutatkozott meg, hanem idén is.

Az idei tavasz tanulságául talán az szolgálhat, hogy az öntözésbe és a fagyvédelmi eszközökbe történő beruházások egyre inkább elkerülhetetlenek: termelői tapasztalatok szerint a szélgépek kiválóan működtek, még gyenge inverzió esetén is emeltek pár fokot a koronaszint hőmérsékletén. És bár az idei tavaszi fagyokat jó állapotban vészeli át a barackágazat, nem szabad elfelejteni, hogy ritka az ilyen szerencse, illetve most is többször a letális hőmérséklet közelébe süllyedt a hőmérő higanyszála.

Korai nemzetközi kitekintés, egyelőre termésbecslés nélkül

Az utóbbi hetekben a FruitVeB már többször írt arról, hogy Olaszországban és Franciaországban is komoly lehűlések károsították az ültetvényeket. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a franciáknál a tavalyinál kevésbé súlyos a kár, de itt is vannak olyan körzetek, ahol tarolt a fagy. A helyzet a dél-franciaországi Baronnies régióban a legsúlyosabb, ahol a szokásos termés harmada várható csupán. Spanyolország második legjelentősebb őszibarack-termesztő körzetében, Murcia régióban pedig özönvízszerű esőzések és jégverés pusztítottak, ám a legjelentősebb termesztőkörzet, Katalónia, egyelőre még érintetlen. Magyarország számára ez azért lehet fontos, mert a hazai importban a spanyol áru behozatala vált dominánssá. A FruitVeB jelezte, hogy a MedFel május végén szokta nyilvánosságra hozni idei évre vonatkozó prognózisát, a teljes európai termésre vonatkozó becsléseket ezért várhatóan ekkor fogják közölni. A tavalyi, 2021-es évre vonatkozó termésbecslés ezen a linken olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?