Durva, ami a francia gyümölcsösökben történt: aggasztó hírek láttak napvilágot

Durva, ami a francia gyümölcsösökben történt: aggasztó hírek láttak napvilágot

agrarszektor.hu
Szakértői becslések szerint almában és körtében a tavalyinál kisebb károkat okozott az április elején tapasztalt hidegbetörés, a barackültetvények viszont megszenvedték a fagyot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ahogy korábban már az Agrárszektor is megírta, április elején ismét jelentős éjszakai mínuszokkal kellett megküzdeniük a francia gyümölcstermesztőknek. Habár a károk felmérése még zajlik, lássuk, a helyi szakértők becslései szerint a tavalyiaknál egyelőre mérséketlebbek a fagykárok - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

EZ IS ÉRDEKELHET

Alma- és körteültetvények

Sandrine Gaborieau, a Francia Alma és Körte Szövetség (ANPP, Association National Pommes Poires) szakértője szerint már biztos, hogy némi kárt okoztak a fagyok, de egyelőre pánikra semmi ok. Ennek oka, hogy a tavalyi katasztrofális hidegeket követően a helyi gazdák jelentősen megerősítették fagyvédelmi kapacitásaikat, így idén már jóval felkészültebbek voltak. Elsősorban a következő hetek időjárásán múlik, hogy milyen lesz az idei termés, biztosat csak májusban lehet mondani, pillanatnyilag azonban a helyzet biztatónak tűnik, hacsak nem jön újabb hidegbetörés.

Csonthéjasok

Az őszibarack- és kajszitermesztőket tömörítő AOP Pêches et Abricots de France már nem ilyen derűlátó, elsősorban a Dél-Franciaországban elterülő Baronnies körzetben tapasztalható állapotok miatt. A körzet tavaly pályázott helyi eredetmegjelölésre, amit a francia hatóságok már jóvá is hagytak, és a teljes francia kajszitermés 10%-át adja. Az első, igen riasztó becslések szerint viszont az idei termés csaknem kétharmada mehetett veszendőbe: az eredetileg várt 12 ezer tonna helyett 4 ezer tonnára csökkentették a termésprognózist.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13