Teljesen elszabadultak a húsárak: vajon meddig emelkedhetnek?

Teljesen elszabadultak a húsárak: vajon meddig emelkedhetnek?

agrarszektor.hu
A németek Európa legnagyobb sertéshús-előállítói. Miközben saját földjükön egyre kevesebb sertéshús fogy, robbanásszerűen nőtt a kivitel, mióta kitört a sertéspestis Ázsiában. A kereslet megugrásával nem tudtak lépést tartani, ami az árak elszabadulásához vezetett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A combszeletek és más filézett húsok épp úgy drágultak, ahogy a gulyáshús vagy sütnivaló kolbászok is - írja a német agrárpiaci elemző, az AMI. A darált hús kilója már átlagosan 5,58 euróba (1900 Ft) kerül, míg a gulyáshús 6,98 euróba (2360 Ft). De emelkedett az ára a szalámiknak, sonkaféleségeknek, májashurkáknak is. Egy 200 grammos csomagolású, főtt, szeletelt sonka már 1,49 eurót (502 Ft) kóstál.


Az előző év azonos időszakához mérten a február első három hetében rögzített sertéshúsárak 16 százalékos áremelkedésen mentek át Németországban, miközben a szárnyasok csak 3,5 százalékot drágultak. A különbség oka Kína megnövekedett sertéshús iránti igénye az ottani afrikai sertéspestis miatt. A magas sertéshúsárak 5 százalékkal megdobták az élelmiszerkosár árszintjét is, holott egy évvel előtte csak fél százalékot drágult az élelmiszer. (A kínai sertéspestis hatása csak 2019 tavaszára gyűrűzött be az európai árakba.)

Az óriási kereslet ellenére tavaly 3 százalékkal kevesebb sertést vágtak le Európa legnagyobb sertéshústermelőjénél, amit a növekvő vágási súly némileg kompenzált. A gyengécske kínálat óriási kereslettel találkozott Peking részéről: egyetlen év alatt 70 százalékkal (!) több sertéshúst szállítottak ki a németek Kínába, ami az árak elszabadulásához vezett a hazai piacon is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?