Kína éhezik: csak 2019 végére tudja felfuttatni a baromfitermelést

Agrárszektor
A budapesti Vajdahunyad várában tartott múlt heti konferencián a holland Rabobank vezető elemzője, Nan-Dirk Mulder a baromfihús világpiaci kilátásairól beszélt. Kiderült, Európa nyugati fele már nemigen tudja fokozni termelését, viszont Kelet-Európában még van tér a növekedésre. A világpiaci folyamatokra erősen hatnak a kereskedelmi egyezmények és vámháborúk, valamint az állatjárványok. Európa most profitál a kínai gondokból, de hosszabb távon a magas termelési költségek veszélyeztethetik a világpiaci pozícióit.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A budapesti Vajdahunyad várában tartott múlt heti konferencián a holland Rabobank vezető elemzője, Nan-Dirk Mulder a baromfihús világpiaci kilátásairól beszélt. Az állati fehérje piacának specialistája rámutatott: a baromfiból egyre jobban meg lehet élni, ami egyrészt a takarmányárak stabilizálódásának, másrészt a helyettesítő termékekhez képest alacsony költségének, harmadrészt a fogyasztók kedvező megítélésének köszönhető. Ezen felül most kivételesen élénk a keresleti oldal, ami a Kínában dúló afrikai sertispestisre vezethető vissza.

Kína sertéshús-előállítása 25-30 százalékkal csökken 2019-ben a Rabobank elemzője szerint a vírus miatt. A kieső mennyiséget képtelenség hazai és import disznóhúsból fedezni, ezért a csirkehús fogyasztása és behozatala meglódul. A keresleti piac már érvényesül e két húsféleség európai árában. Kína nagyszülőpárok vásárlásával és új keresztezési programmal igyekszik minél gyorsabban felfuttatni a csirkehús-előállítást, de ettől számottevő eredmény csak az év végére várható.

Az elmúlt 5 évben világszinten 15,1 millió tonnával nőtt a baromfihús fogyasztása, miközben a sertésé csak 7,7, a marháé 4,3, a juhé 1,3 millió tonnával bővült. Az Európai Unión belül 3,2 millió tonnával emelkedett a húsfélék iránti kereslet, a növekedés 60 százaléka a baromfi-fogyasztás emelkedésének köszönhető. 

A világpiaci kereskedelmen belül viszont még mindig a marhahús játsza a főszerepet, részsedése a világforgalomból mintegy 16 százalékos. A baromfihús a második helyen áll szűk 11 százalékos részsedéssel, a sertéshús pedig 7 százalékát teszi ki a globális húskereskedelmnek. A juhhús forgalma is nagyobb ennél, a kereskedés mintegy 9 százaléka köthető hozzá.

Nan-Dirk Mulder hangsúlyozta: Kínában óriási növekedési potenciálja van a csirkehúsnak. Az éves egy főre eső fogyasztás pillantnyilag alig 14 kilogramm, miközben Szingapúrban a magyar fogyasztáshoz hasonló, a 32 kilogrammot is meghaladó a fogyasztás, Malajziában pedig a 40 kilogrammot is átlépi. Ám míg sertéshúsból az EU 2015 óta vezető pozíciót tölt be a világpiacon, addig csirkehúsból Brazília látszik verhetetlennek, húsbotrányai miatt azonban a nyugati piacok egyre inkább elzárkóznak előle. Európában tavaly állt elő az a szokatlan helyzet, hogy Thaiföldről már több baromfitermék lépett be az öreg kontinensre, mint Brazíliából. A dél-amerikai ország nagy előnye viszont, hogy közvetlenül eléri Kínát, míg Európa inkább csak "kerülő utakon", például Hongkongon keresztül jut be ide.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Rabobank elemzője szerint az európai húselőállítás 2017 és 2022 között mérsékeltebb ütemben fog nőni, mint az előző 5 évben. A baromfitermelés bővülése a korábbi 3,1 százalékos mértékről 1,3 százaklékosra fékeződik, a marha- és a sertéshús előálllítása pedig szinte változatlan szinten marad (0,2, illetve 0,1 százalékos növekedés). A termelésbővülés elsősorban Kelet-Európában következik be, ahol a termelési költségek messze a nyugat-európai szint alatt vannak (kivéve Csehországot). 2012 óta Lengyelországban, Magyarországon és Romániában ugrott meg leginkább a baromfihús előállítása. Erre nagy szüksége is van Európának, mivel baromfihúsból 2022-ben 1,4 millió tonnával többet igényel majd, mint 2017-ben. Sokat mond a világpiaci versenyesélyekről az alábbi Rabobank-elemzés, amely a termelési költségeket szemlélteti.

Eszerint a magyar és a lengyel termelés ráfordításigénye közel azonos, viszont mindkettőnké 20 százalékkal drágább, mint az ukrán baromfi-előállítás költsége.

Mint ismeretes, Európa szabadkereskedelmi egyezményt kötött keleti szomszédunkkkal, ami azonnal megdobta az innen érkező baromfimennyiséget. A helyzet kisebb konfliktust is okozott a felek között, ami a kereskedelmi megállapodás kvótapontjainak újraírásával végül elsimult.

EZ IS ÉRDEKELHET

A holland elemző végül azzal zárta előadását, hogy az európai baromfihús-előállítás jövedelmezősége 2013 óta folyamatosan javul, és az ágazatnak a világpiaci kihívások ellenére minden oka megvan az optimizmusra. Az öreg kontinens stabilan a világ harmadik legnagyobb baromfihús-exportőre, a keleti blokknak pedig kiváló adottsági vannak a további termelésbővülésre.

EZ IS ÉRDEKELHET
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?