Egyenlőre stabil a kukorica tőzsdei ára

agrarszektor.hu
Török Sándor, az Agrokont Brókerház Zrt. elnöke elmondta az MI kérdésére, hogy a kukorica Budapesti Értéktőzsdei (BÉT) árszintje jelenleg stabilnak mondható a tőzsde áruszekciójának határidős gabonapiacán, de az euró 5 forintos ármozgása akár ezer fontot is mozdíthat rajta, így a jegyzésekben komolyabb elmozdulások lehetnek, az árfolyamváltozások miatt.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A kukorica novemberi határidőre 47,5 ezer forinton zárt, decemberi határidőre pedig 47,7ezer forinton. Ebből is látszik, hogy az árszint stabil, 47 ezer forint körüli, de ez a minimális különbség is piacszerű.

Török Sándor azt is elmondta, hogy a kukorica árát az elhúzódó aratás alakítja így, míg a repcét és a szóját a párizsi és chicagói árutőzsde, ezeknek ebből következően magas az ára. Az elnök kihangsúlyozta, hogy a kukorica esetében ez a fajta késedelem nem szokatlan, ellenben a rengeteg csapadék okozta magas víztartalom a csövekben nem teszi lehetővé a minőségi aratást.

Mindezek mellett, a stabil árszint is azt mutatja, hogy a piac elfogadható termésmennyiséggel számol, ettől függetlenül még nem szabad elhamarkodottan ítélnünk, a termésmennyiség még nagyon bizonytalan. Egyenlőre még nincs olyan megbízható adat,amire lehetne támaszkodni, a jóslatok szerint 7,5-7 millió tonna kukoricára lehet számítani.

A tőzsdére a legkomolyabban az hatott, hogy az USA bejelentette, hogy előreláthatólag ilyen rossz kukoricatermése nem volt az elmúlt tíz évben, ezt az amerikai mezőgazdasági miniszter jelentette be, aminek következtében a kukorica a chicagói gabonatőzsdén 77 százalékkal drágult június óta, így kétéves csúcson van.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?