Egyenlőre stabil a kukorica tőzsdei ára

agrarszektor.hu
Török Sándor, az Agrokont Brókerház Zrt. elnöke elmondta az MI kérdésére, hogy a kukorica Budapesti Értéktőzsdei (BÉT) árszintje jelenleg stabilnak mondható a tőzsde áruszekciójának határidős gabonapiacán, de az euró 5 forintos ármozgása akár ezer fontot is mozdíthat rajta, így a jegyzésekben komolyabb elmozdulások lehetnek, az árfolyamváltozások miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kukorica novemberi határidőre 47,5 ezer forinton zárt, decemberi határidőre pedig 47,7ezer forinton. Ebből is látszik, hogy az árszint stabil, 47 ezer forint körüli, de ez a minimális különbség is piacszerű.

Török Sándor azt is elmondta, hogy a kukorica árát az elhúzódó aratás alakítja így, míg a repcét és a szóját a párizsi és chicagói árutőzsde, ezeknek ebből következően magas az ára. Az elnök kihangsúlyozta, hogy a kukorica esetében ez a fajta késedelem nem szokatlan, ellenben a rengeteg csapadék okozta magas víztartalom a csövekben nem teszi lehetővé a minőségi aratást.

Mindezek mellett, a stabil árszint is azt mutatja, hogy a piac elfogadható termésmennyiséggel számol, ettől függetlenül még nem szabad elhamarkodottan ítélnünk, a termésmennyiség még nagyon bizonytalan. Egyenlőre még nincs olyan megbízható adat,amire lehetne támaszkodni, a jóslatok szerint 7,5-7 millió tonna kukoricára lehet számítani.

A tőzsdére a legkomolyabban az hatott, hogy az USA bejelentette, hogy előreláthatólag ilyen rossz kukoricatermése nem volt az elmúlt tíz évben, ezt az amerikai mezőgazdasági miniszter jelentette be, aminek következtében a kukorica a chicagói gabonatőzsdén 77 százalékkal drágult június óta, így kétéves csúcson van.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06