2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Egyenlőre stabil a kukorica tőzsdei ára

agrarszektor.hu
Török Sándor, az Agrokont Brókerház Zrt. elnöke elmondta az MI kérdésére, hogy a kukorica Budapesti Értéktőzsdei (BÉT) árszintje jelenleg stabilnak mondható a tőzsde áruszekciójának határidős gabonapiacán, de az euró 5 forintos ármozgása akár ezer fontot is mozdíthat rajta, így a jegyzésekben komolyabb elmozdulások lehetnek, az árfolyamváltozások miatt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kukorica novemberi határidőre 47,5 ezer forinton zárt, decemberi határidőre pedig 47,7ezer forinton. Ebből is látszik, hogy az árszint stabil, 47 ezer forint körüli, de ez a minimális különbség is piacszerű.

Török Sándor azt is elmondta, hogy a kukorica árát az elhúzódó aratás alakítja így, míg a repcét és a szóját a párizsi és chicagói árutőzsde, ezeknek ebből következően magas az ára. Az elnök kihangsúlyozta, hogy a kukorica esetében ez a fajta késedelem nem szokatlan, ellenben a rengeteg csapadék okozta magas víztartalom a csövekben nem teszi lehetővé a minőségi aratást.

Mindezek mellett, a stabil árszint is azt mutatja, hogy a piac elfogadható termésmennyiséggel számol, ettől függetlenül még nem szabad elhamarkodottan ítélnünk, a termésmennyiség még nagyon bizonytalan. Egyenlőre még nincs olyan megbízható adat,amire lehetne támaszkodni, a jóslatok szerint 7,5-7 millió tonna kukoricára lehet számítani.

A tőzsdére a legkomolyabban az hatott, hogy az USA bejelentette, hogy előreláthatólag ilyen rossz kukoricatermése nem volt az elmúlt tíz évben, ezt az amerikai mezőgazdasági miniszter jelentette be, aminek következtében a kukorica a chicagói gabonatőzsdén 77 százalékkal drágult június óta, így kétéves csúcson van.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31