A magyar élelmiszer útja a tőzsdére – a Civita-sztori

A magyar élelmiszer útja a tőzsdére – a Civita-sztori

agrarszektor.hu
Hosszú idő után került új élelmiszeripari papír a magyar tőzsdére azzal, hogy a Civita – a bevezetés lépcsőfokait végigjárva – a héten megjelent a nyilvános kereskedésben. A Civita csoport kukorica őrleményeket, kukoricadarát, kukoricaliszteket, különböző fajtájú és beltartalmú malomipari termékeket, valamint kukoricaolajat is gyárt, fő termékcsoportként pedig a gluténmentes kukoricaalapú tésztákkal van jelen a piacon. A tőzsdei tőkebevonás révén a cég jelentősen bővítené exporttevékenységét és felgyorsítaná termékfejlesztését is.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Újabb kibocsátóval bővült a héten a Budapesti Értéktőzsde szabályozott piaca: a közel 30 éves múltra visszatekintő élelmiszeripari társaság, a Civita Group elsődleges nyilvános kibocsátás (IPO) keretében közel fél milliárd forint értékben vont be tőkét, egyúttal bevezette részvényeit a BÉT Standard kategóriájába. A tőzsdei kereskedés elindítását pénteken ünnepélyes csengetéssel üdvözölték a felek a BÉT székházában – számolt be a Portfolio.

Milliárdos tőkebevonás

A Civita Group június 23-án zárult nyilvános részvényjegyzésének eredményeként összesen mintegy 453 millió forint értékben bocsátott ki részvényeket az élelmiszergyártó társaság. Az érvényes jegyzés és a sikeres ajánlattétel eredményeképpen a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő által kezelt MFB Vállalati Beruházási és Tranzakciós Magántőkealap („VBTMA”) által leadott részvényigénylésből az MFB VBTMA részére 176 000 darab, míg a kisbefektetők részére 411 500 darab részvény vált allokálhatóvá.

A kibocsátással a társaság 12,029 millió darab, egyenként 100 forint névértékű részvénye jelenik meg a BÉT Standard kategóriájában.

Minden, ami kukorica

A Civita Group, családi vállalkozásként közel 30 éve foglalkozik kukorica feldolgozással. A társaság tulajdonában van Közép-Európa egyik legnagyobb kukoricamalma, amelyben évi mintegy 40 ezer tonna kukoricát dolgoznak fel, egészség-tudatos és mentes élelmiszereket készítve.

A társaság a tőzsdei felkészülés során, a szisztematikus építkezés jegyében, a Budapesti Értéktőzsde több, a középvállalatok tőzsdei megjelenését elősegítő programjában is részt vett: 2018-ban bemutatkoztak a szélesebb nyilvánosság előtt a BÉT dinamikusan növekedő középvállatokat szemléző BÉT50 kiadványában, majd a tőzsdei jelenléthez szükséges szellemi tőke bevonása érdekében jelentkeztek a nemzetközi hátterű vállalatfejlesztési képzésbe, az ELITE Programba.

Export és termékfejlesztés

A cég a tőzsdére lépéstől elsősorban azt várja, hogy az érdemi tőkebevonás révén jelentősen növelheti exporttevékenységét és felgyorsíthatja termékfejlesztését is. A fejlesztési irányokban és az új, magas hozzáadott értéket képviselő termékek piacra juttatásában olyan növekedési potenciált látnak, amellyel a korábbi organikus növekedésüket fel tudják gyorsítani.

Fotó: Ács András / Portfolio

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03