A magyar élelmiszer útja a tőzsdére – a Civita-sztori

A magyar élelmiszer útja a tőzsdére – a Civita-sztori

agrarszektor.hu
Hosszú idő után került új élelmiszeripari papír a magyar tőzsdére azzal, hogy a Civita – a bevezetés lépcsőfokait végigjárva – a héten megjelent a nyilvános kereskedésben. A Civita csoport kukorica őrleményeket, kukoricadarát, kukoricaliszteket, különböző fajtájú és beltartalmú malomipari termékeket, valamint kukoricaolajat is gyárt, fő termékcsoportként pedig a gluténmentes kukoricaalapú tésztákkal van jelen a piacon. A tőzsdei tőkebevonás révén a cég jelentősen bővítené exporttevékenységét és felgyorsítaná termékfejlesztését is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Újabb kibocsátóval bővült a héten a Budapesti Értéktőzsde szabályozott piaca: a közel 30 éves múltra visszatekintő élelmiszeripari társaság, a Civita Group elsődleges nyilvános kibocsátás (IPO) keretében közel fél milliárd forint értékben vont be tőkét, egyúttal bevezette részvényeit a BÉT Standard kategóriájába. A tőzsdei kereskedés elindítását pénteken ünnepélyes csengetéssel üdvözölték a felek a BÉT székházában – számolt be a Portfolio.

Milliárdos tőkebevonás

A Civita Group június 23-án zárult nyilvános részvényjegyzésének eredményeként összesen mintegy 453 millió forint értékben bocsátott ki részvényeket az élelmiszergyártó társaság. Az érvényes jegyzés és a sikeres ajánlattétel eredményeképpen a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő által kezelt MFB Vállalati Beruházási és Tranzakciós Magántőkealap („VBTMA”) által leadott részvényigénylésből az MFB VBTMA részére 176 000 darab, míg a kisbefektetők részére 411 500 darab részvény vált allokálhatóvá.

A kibocsátással a társaság 12,029 millió darab, egyenként 100 forint névértékű részvénye jelenik meg a BÉT Standard kategóriájában.

Minden, ami kukorica

A Civita Group, családi vállalkozásként közel 30 éve foglalkozik kukorica feldolgozással. A társaság tulajdonában van Közép-Európa egyik legnagyobb kukoricamalma, amelyben évi mintegy 40 ezer tonna kukoricát dolgoznak fel, egészség-tudatos és mentes élelmiszereket készítve.

A társaság a tőzsdei felkészülés során, a szisztematikus építkezés jegyében, a Budapesti Értéktőzsde több, a középvállalatok tőzsdei megjelenését elősegítő programjában is részt vett: 2018-ban bemutatkoztak a szélesebb nyilvánosság előtt a BÉT dinamikusan növekedő középvállatokat szemléző BÉT50 kiadványában, majd a tőzsdei jelenléthez szükséges szellemi tőke bevonása érdekében jelentkeztek a nemzetközi hátterű vállalatfejlesztési képzésbe, az ELITE Programba.

Export és termékfejlesztés

A cég a tőzsdére lépéstől elsősorban azt várja, hogy az érdemi tőkebevonás révén jelentősen növelheti exporttevékenységét és felgyorsíthatja termékfejlesztését is. A fejlesztési irányokban és az új, magas hozzáadott értéket képviselő termékek piacra juttatásában olyan növekedési potenciált látnak, amellyel a korábbi organikus növekedésüket fel tudják gyorsítani.

Fotó: Ács András / Portfolio

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?