Fordulat a tőzsdén: így változott a búza ára az orosz-ukrán háború hatására

Fordulat a tőzsdén: így változott a búza ára az orosz-ukrán háború hatására

MTI
Miután csütörtökön több mint 13 éve - 2008 júniusa óta - a legmagasabb szintre emelkedett a búza jegyzése a chicagói terménytőzsdén (CBOT), pénteken már csökkeni kezdett az ár.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Bloomberg szakértőket idézett, akik azt mondták, hogy Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb gabonanövény-exportőrei, és hogy kettejük konfliktusa veszélyezteti a világpiac stabil búzaellátását. Az ezzel járó emelkedő ár pedig növelheti az inflációs nyomást. A márciusi határidős búzajegyzés csütörtökön 2,8 százalékkal, 9,6075 dollárra drágult vékánként (1 véka=36,35 liter), majd innen kissé lefelé korrigált. Pénteken a határidős jegyzések már jelentősebben, 3,9 százalékkal, 8,9825 dollárra estek.

A csökkenés ellenére a búzaár így is igen magas

 - mondta Paul Bloxham, az HSBC Holdings Plc. vezető közgazdásza.

Ugyancsak a chicagói terménytőzsdén a kukorica márciusi határidős jegyzései pénteken 2 százalékkal 6,7675 dollárra csökkentek vékánként. Egy nappal korábban több mint 5 százalékkal drágult a jegyzés. A szójabab vékája 1,6 százalékkal, 16,28 dollárra esett a csütörtöki 3 százalékos emelkedés után.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?