Oroszország megtámadta Ukrajnát: kenyérhiányt hozhat a háború Európában

Oroszország megtámadta Ukrajnát: kenyérhiányt hozhat a háború Európában

agrarszektor.hu
Ukrajnát gyakran szokták Európa éléskamrájaként emlegetni jelentős élelmiszerexportja miatt, így az oroszokkal dúló háború komoly fennakadásokat okozhat az élelmiszerellátásban. Az orosz-ukrán feszültségek miatt tovább emelkedhet az olaj és a földgáz világpiaci ára is, emellett azonban a két ország még egy sor fontos nyersanyag piacán számít jelentős szereplőnek úgy, mint a nikkel, az árpa és a búza, melyek szállításában fennakadások jöhetnek a háború következtében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ukrajna és Oroszország együtt a világ búzaexportjának 29%-át adják, ebben pedig akár jelentős fennakadások is jöhetnek a fegyveres konfliktus miatt  - írja a CNBC tudósítása alapján a Portfolio. Ukrajna a búza mellett zabból és kukoricából is komoly exportőr. Ugyan az aratási szezonig még van néhány hónap, azonban egy, a CNBC-nek nyilatkozó szakértő szerint a háboró akár kenyérhiányt is okozhat idén ősszel Európában, illetve jelentős áremelkedéshez vezethet. Ehhez hozzájárulhat az ukrán hrivnya gyengülése is, ami megdrágíthatja az ország kivitelét. Az export akadozása nem csak Európát érintené fájdalmasan, a Közel-Keleten és Afrikában is sok ország az ukrán búzára és kukoricára van utalva. Mellettük Kína is jelentős felvevőpiaca az ukrán kukoricának.

A két fontos nyersanyag ára már most emelkedésben van, a búza az év eleje óta 12%-kal, a kukorica pedig 14,5%-kal drágult az árutőzsdén. A mezőgazdasági árak további emelkedése komolyabb ársokkot okozhat, főleg akkor, ha az oroszok elfoglalják az ukrán termőterületeket. Az élelmiszerek mellett Ukrajna komoly szereplő a világpiacon más nyersanyagokból és vegyi anyagokból. Mellettük Oroszország rendelkezik a világ rézkészletének 10%-ával, illetve jelentős kivitele van nikkelből és platinából.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?