29 éves csúcson a cukor ára

agrarszektor.hu
30 éves csúcson zárt a cukor ára kedden, azonban további áremelkedésre lehet számítani, amennyiben Brazília valóban olyan gyenge évet zár, mint amit szakértők várnak - állítja keddi elemzésében a Societe Generale.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A világ legnagyobb cukorexportőre, Brazília október első felében 30 százalékkal kevesebb cukrot termelt, mint egy évvel korábban - derül ki a Cukor és Etanol Exportőrök Szövetsége, az UNICA elemzéséből.

A hír hallatán a francia bankház, a Societe Generale is emelt célárain, mely szerint akár a 32 centet is elérheti a nyerscukor fontonkénti (45,36 dekagramm) ára. A termény ára az Intercontinental Exchange (ICE) New York-i határidős jegyzésében, márciusi lejáratra 30,46 centre emelkedett, amely 1981 óta a legmagasabb jegyzés.

Indiával is számolni kell

Amennyiben az indiai kormány engedélyezi, India lehet a 2010-11-es év egyik legnagyobb cukor exportőre, de még ekkor is 4 millió tonna exportmennyiségre - jóval többre, mint amennyit szakértők jósolnak - lenne szükség ahhoz, hogy az árak ismét 25 cent alá csökkenjenek. Addig azonban további rallyra van kilátás a cukorpiacon - állítják szakértők.

Sajnos a többi termelő országban sem jobb a helyzet: múlthét hétfőn az USDA jelentette, hogy a Fülöp-szigeteken, immár második éve csökken a cukortermelés, ugyanis a cukornád ültetvények növekedése ellenére a sok eső csökkentette a növény cukortartalmát.

Dollár-hatás

Az áremelkedést magyarázza a dollár euróval szembeni gyengülése is. Ezen a héten várható az USA alapkamat-döntése, amely szakértők szerint további dollárgyengülést okozhat. Ez a külföldi cukor-vásárlók számára olcsóbbá teszi a dollárban denominált terményt, további vásárlási rohamot generálva.

Londonban a decemberi lejáratú cukor ára 1,6 százalékkal, 745,5 dollárra emelkedett tonnánként, épp hogy rekordot nem döntve az 1983-ban indult kereskedés óta.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?