Túl drága már az európai búza?

agrarszektor.hu
Az európai búzaárak jövőre várhatóan meghaladják majd az Egyesült Államokéit, köszönhetően a készletek folyamatos apadásának.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Az importőrök búza iránti hajrája meglehetősen nehezen érinti most az európai piacokat, mivel az exportőr oldalról "kiesett" Oroszország tarthatatlan állapotot idézett elő a kínálati oldalon- állítja az FCStone Group kereskedő és elemző cég.

Az export mértéke meghaladja ugyanis a 2008-09-es rekord szintet, amikor is elérte a 25 millió tonnát, idén azonban jóval gyengébb volt a betakarítás, és a belső fogyasztás is emelkedik. Ráadásul a keresletet még az emelkedő árak sem fékezik: késő június óta ugyanis közel 70 százalékkal emelkedtek a határidős búza árak Londonban és Párizsban egyaránt.

Ezzel szemben a chicagói tőzsdén ennél kisebb mértékű, mintegy 50 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető ugyanebben az időszakban, de az FCStone szerint március-áprilisra az árbeli különbség csak nőni fog a két kontinens között.

Az elsősorban gabonakereskedelemmel foglalkozó, svájci székhelyű Glencore szerint azonban a már most is magas árak kezdik elrettenteni az importőröket Európától, helyette Argentínából, és Ausztráliából szerezve be a szükséges búzamennyiséget.

Ráadásul átrendeződés figyelhető meg idén Európán belül is, ahol Spanyolország korábban például jellemzően importőrként jelent meg az étkezési búza piacán, idén azonban Franciaország tőle szerezte be szükséges búzamennyiségét.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?