2023. június 4. vasárnap Bulcsú

Itthon csak korlátozott lehet az élelmiszerdrágulás

agrarszektor.hu
A múlt hónapban olyan mértékben emelkeldtek az élelmiszerárak, amely még a 2007-08-as válságot is felülmúlja, ennek ellenére itthon nem kell jelentős drágulásra számítani - vélik a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők.

A FAO élelmiszerár-indexe - amely a különböző alapvető élelmiszerek árváltozását mutatja - elérte a legmagasabb pontot a mérések kezdete, 1990 óta. Némileg enyhíti a helyzetet, hogy a rizs ára, amely a föld - elsősorban Afrika és Ázsia - mintegy hárommilliárd lakójának a legfőbb tápláléka, viszonylag stabil, egyelőre messze van a rekordszintű árfolyamától.

Magyarországon azonban több ok miatt is csak nagyon korlátozott lehet az áremelés - véli Fórián Zoltán agrárszakértő. A takarmánybúza árának emelkedése például növeli az állattenyésztők költségeit, de a kereskedelem nem teheti meg, hogy ezt a végső áraiban érvényesítse. Ennek oka részben a vásárlók alacsony fizetőképessége, részben pedig az óriási európai kínálat, amely árleszorító hatású. A kínálati tényezők hagyományosan erősebbek az élelmiszerek árában, mint az alapanyagok költségei, ez Magyarországra fokozottan igaz - tette hozzá Fórián.

A kelet-európai szárazság és a közép-európai szélsőséges időjárás drágította a takarmánygabonák árát. Ez a drágulás lassan, időben eltolódva épül be a húsiparba - véli Éder Tamás, a Hússzövetség és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) elnöke. A baromfitermékek ciklusa rövidebb, ebben a termékkörben tehát hamarabb jelentkezett az áremelkedés. A sertéstenyésztés ciklusa hosszabb, itt egyelőre stagnálnak az árak, de valószínűsíthető, hogy a drágább takarmány április környékén megjelenik a sertéshúsok árában is.

A hazai kereskedelemnek nincs mozgástere ahhoz, hogy komolyabb áremelkedést tudjon érvényesíteni - mondta el Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A kereskedők is ki vannak szolgáltatva a piacnak, a 2010 utolsó negyedévében tapasztalható drágulásoknál tovább már nem lehet menni, mert az árérzékeny kereslet ezt már nem fogadja el.

Az adó- és cafeteriaszabályok változása révén ugyan várható, hogy több pénz marad a vásárlók zsebében, azonban ennek a növekménynek csak kis részét költik majd élelmiszerre a vevők. A kereskedők tehát 2011-ben közel ugyanúgy nem tudnak majd élni az áremelés lehetőségével, ahogy 2010-ben sem tudtak - összegezte a helyzetet a főtitkár.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 3. 11:06