Vészjósló figyelmeztetés érkezett: veszélyben rengeteg ország élelmezésbiztonsága

Vészjósló figyelmeztetés érkezett: veszélyben rengeteg ország élelmezésbiztonsága

agrarszektor.hu
Új rekordot döntött a világ "élelmiszerszámlája" elérve a 1,8 billió dollárt idén, ám mindez inkább az árak és a szállítás drágulásának köszönhető mint a mennyiségi bővülésnek - olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) új jelentésében. Ahogy az élelmezésügyi kilátásokról szóló jelentés összeállítói fogalmaztak, "aggasztó, de sok rászoruló ország fizet többet a kevesebbért".

A FAO friss jelentése szerint a globális élelmiszer-kiadások emelkedése elérheti az akár 51 milliárd dollárt is 2021 óta - amiből 49 milliárd a drágulás miatt van. A legfejletlenebb országok élelmiszerimport-kiadása akár 5%-kal is csökkenhet, míg a szubszaharai Afrikában és a fejlődő, de élelmiszer-behozatalra szoruló országok várhatóan növekvő költésekkel és csökkenő mennyiséggel kell számoljanak.

A fizetési mérleg nehézségek áthidalására számára a FAO egy az élelmiszerimport finanszírozó eszköz létrehozását javasolja, az importra szoruló alacsony jövedelmű országokban ne romoljon az élelmezésbiztonság. Az állati és növényi eredetű zsiradékok játsszák a legnagyobb szerepet az idei kiadásnövekedésben, a fejlett országok esetében a gabonafélék is. A drágulás miatt a fejlődő országok kevesebb gabonát, olajos magokat és húst importálnak.

Az élelmezésügyi kilátások jelentés révén a FAO évente kétszer szolgáltat információt a globális élelmiszerpiaci trendekről. A most megjelent kiadás két fejezetben foglalkozik a mezőgazdasági inputok (mint az üzemanyag és a műtrágya) drágulásával és az ukrajnai háború hatásával az alapvető élelmiszeralapanyagok piacára.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?