Érdekes irányt vehet a terménypiac

agrarszektor.hu
Kukoricával, takarmánybúzával és napraforgóval kereskedtek leginkább a Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a február 18-24. közötti öt tőzsdenapon. Ez idő alatt összesen 150 kontraktust kötöttek - derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) elemzéséből.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A malmi búza ára nem változott, ellenben az augusztusi lejáratú takarmánybúzát 3 ezer forinttal alacsonyabb szinten, tonnánként 51 ezer forinton jegyezték. Az új- és az ótermésű kukorica ára is csökkent 2-2,5 ezer forinttal, jelentős árenyhülést szenvedett el a napraforgómag is, mert az idei termés jegyzései egységesen 4 ezer forinttal estek, így például a novemberi lejárat 120 ezer forint volt tonnánként. Az árcsökkenések mögött a tartósan erősödő forint és a nemzetközi piaci hatások állhatnak.

A nemzetközi árutőzsdéken a termények jegyzése jelentős mértékben zuhant. Az okok közül az észak-afrikai és közelkeleti "forrongó" helyzetet kell kiemelni, mert e térségek fejlődő országai jelentős kereslettel vannak jelen a terménypiacokon.

A chicagói árutőzsdén a búza front havi jegyzése egy hét alatt 10 százalékot esve tonnánként 280 dollár volt. A kukorica jegyzése csak kisebb mértékben csökkent, így 272 dolláron zárta a hetet. A párizsi árutőzsdén is hasonló folyamatok játszódtak le, mint Chicagóban, de itt 7 százalékot zuhant a búza (246 EUR/t) és a kukorica (224 EUR/t) jegyzése. A piac további alakulása nagyban függ az atrocitások megoldásától, de a 2008 óta először 100 dollár fölé kerülő kőolaj sok érdekességet hozhat a terménypiacokon is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?