Idén jobb a búza termésátlaga

agrarszektor.hu
Elkészültek az előzetes becslések az idei gabonahozamot illetően. Ezek szerint őszi búzából 3,9 millió tonnára, kukoricából 8,1 millió tonnára számíthatunk.

Augusztus elejére a termőföldek 97 százalékának learatásával elkészültek, a hozam hektáronként 4,2 tonna lett, ez összesen 923 ezer hektár őszi búza. Tavaly ezzel szemben 3,7 t/ha volt az országos termésátlag, az őszi búza betakarítható területe pedig mindössze 953 ezer hektár, amely közel 59 ezer hektárral kevesebb a tavaly learatott területnél - írja a kormány.hu

A legtöbb gabonát Baranya, Komárom-Esztergom és Tolna megyében aratták, ez 4,7 tonna /hektár, míg a legkevesebbet, hektáronként 3.5-3.7 tonna közötti búzát a Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, és Veszprém megyei területeken takarították be.

A mostani adatok szerint a becsült 3,9 millió tonnányi termésből szinte mindent, 3,8 millió tonnát learattak, a búza idén főleg malmi minőségű búza, mennyisége a tavalyihoz képest fél millió tonnával több.

Az őszi árpa termésátlaga 165ezer hektáron 4tonna /ha, 670 ezer tonna került raktárakba, az aratással majdnem végeztek.

A kukoricát 145 ezer hektárral nagyobb területről takarítják be idén, ez összesen1224 ezer hektárnyi termőföld. A becslés szerint 8,1 millió tonna kukoricatermés várható idén 6.622 kilogramm/ha terméshozam mellett.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?