Sajtóközlemény: Puhulnak a villamosenergia-kereskedők - a minisztérium még nem nyilatkozott

agrarszektor.hu
Az IPENERG Ipari Energiafogyasztók Érdekképviselete Egyesülés augusztus 23-i sajtóközleményében mutatta be, hogy egy jogszabály-előkészítési hiányosság miatt a fogyasztók egy csoportja duplán fizeti meg a villamosenergia árba beépített távhőártámogatást.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A legújabb piaci információk szerint a kereskedők hajlandóak a vitatott 1,2 Ft/kWh-os összeg egy részét elengedni, ezt azonban előnytelen feltételekhez kötik. Az ügyben az illetékes minisztérium még nem nyilatkozott.

A villamosenergia törvény július 1-én hatályba lépő módosítása értelmében a távhőszolgáltatás támogatását szolgáló villamos- és hőenergiát kapcsoltan termelő erőművektől származó villamosenergia átvételi kötelezettsége megszűnt, amely a fogyasztók ellátási költségét 1,7-1,9 Ft/kWh-val csökkentette. Ezzel párhuzamosan bevezetésre került az ún. "kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díj", amelynek mértéke 1,20 Ft/kWh. Bár a két intézkedés eredőjeként az áraknak csökkenniük kellett volna, a szabadpiacon vásárló fogyasztók közül azok, akik korábban olyan szerződést kötöttek, amely magába foglalta az I. félévben érvényben lévő szabályok szerinti kapcsolt termelésből származó energia megvásárlását is, rosszul jártak.

A jogszabály nem rendelkezik ugyanis a hatályban lévő szerződések módosításáról, így a kereskedők ezt a saját hasznukra fordítják, és a fogyasztóknak a régi és az új szabályok szerint is meg kell fizetniük ugyanazt a célt szolgáló árelemet. Az IPENERG számításai szerint ez 2011-ben mintegy 10-12 Mrd Ft többletkiadást jelenthet a fogyasztók, és ugyanekkora extraprofitot a villamosenergia kereskedőknek. A teher elsősorban a kis és közepes vállalkozásokat, valamint a költségvetési és önkormányzati intézményeket sújtja.

Az IPENERG megkezdte az érintett fogyasztók összegyűjtését, valamint felvette a kapcsolatot a kereskedőkkel, és az államigazgatással, és múlt heti sajtóközleményében nyilvánosságra hozta a problémát. Vélelmezhetően ennek hatására a korábban mereven elzárkózó kereskedők viselkedése megváltozott. Szelektíven megkerestek néhány általunk képviselt céget azzal, hogy a többletköltség egy részét elengednék, de ezt kedvezőtlen feltételekhez kötik, pl. a szerződések versenyeztetés nélküli meghosszabbításához. Az IPENERG nem javasolja az előnytelen szerződésmódosításokat, ehelyett kérjük a fogyasztókat keressék meg Egyesülésünket, és együttesen érjük el a legkedvezőbb eredményt.

Az IPENERG már június 24-én az illetékes minisztériumhoz fordult segítséget kérve a probléma megoldásához, majd azt augusztus 24-én megismételte, de választ egyelőre nem kapott. A fogyasztói érdekek melletti határozott kiállás nemcsak a vállalkozások indokolatlan költségterheinek megszüntetése miatt fontos, hanem költségvetési hatásai miatt is. Az érintettek 25-30%-a ugyanis a központi költségvetés vagy az önkormányzatok által finanszírozott intézmény, így a kérdés megnyugtató rendezése esetén mintegy 3 Mrd Ft-tal csökkennének a költségvetési kiadások, amely első lépése lehet az országot sújtó 100 Mrd Ft-os teher leküzdésének.

Budapest, 2011. augusztus 31.
Zarándy Tamás projektvezető
IPENERG Ipari Energiafogyasztók Érdekképviselete Egyesülés

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13