2022. október 5. szerda Aurél

"Az ország mezőgazdasága akár 15-20 millió embert is el tud látni"

agrarszektor.hu
A héten indult a 75.OMÉK, azaz az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás, melynek második napján Czerván György értékelte a magyar zöldség- és gyümölcságazat helyzetét.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Kiemelte, hogy a kormány Magyarországot mezőgazdasági országként tartja számon, ezt a szektor fejlesztése rendkívül fontos. Előrelépésnek tartja, hogy az ágazat export-import egyenlegét tekintve 18 százalékos növekedést mutatott a tavalyi adatokhoz képest - írja a kormány.hu

Kitért arra is, hogy bár a népesség növekedése miatt egyre több élelmiszerre van szükség, ehhez hazánk kitűnő adottságokkal rendelkezik, hiszen mezőgazdasága akár 15-20 millió embert is el tud látni.

Ennek egyik fő akadályaként a feketegazdaságot látja, ami jelenleg 25 százalékra tehető, következményeképp több milliárd forint az állam kiesése, megoldást pedig véleménye szerint az áfacsökkentés jelentene. Különféle áfatechnikákkal, mint például a fordított áfa bevezetésével, továbbá a NAV vezetőivel tervezett konzultációval próbálják orvosolni a problémát.

Az államtitkár elmondta, hogy novemberben kerül a parlament elé a kockázatkezelési rendszer átalakítása, aminek az a lényege, hogy ne csak a termelőt terhelje a kockázat, hanem a felvásárlót, a föld tulajdonosát és a biztosítókat is, ha esetleg az időjárás miatt a vártnál kevesebb lesz a termés. Végezetül elmondta, hogy az ágazatot érintő termálvíz-visszasajtolási moratóriumot egyelőre - ideiglenesen - 2012. december 31-e után is meghosszabbítják.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 4. 11:01