Volt, nincs GMO-szennyezettség?

agrarszektor.hu
A tavaly génmódosított vetőmaggal szennyezett területként elkönyvelt kukoricaföldek 5 százalékán beérett a termény, ezt jelenleg sertéstakarmányként hasznosítják - írja a Világgazdaság.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága által kiállított engedély szerint a szervezet hozzájárulását adta a betakarított, érett kukorica állattakarmányként való hasznosítására (92 százalékos propionsavas kezelés után ) - vagy ahogy a levél fogalmaz: megsemmisítésére.

A botrány kirobbanásakor a zéró tolerancia elve érvényesült, azaz a beérés előtti teljes megsemmisítés, ezt azonban az MGSZH saját bevallás szerint néhány esetben feloldotta, ugyanis akik nyáron nem vágták ki időben a kukoricájukat, végül betakaríthatták és takarmányként hasznosíthatták, vagy a későbbi felhasználóknak értékesíthették a termést.

Egy név nélkül nyilatkozó kutató szerint elképzelhető az is, hogy a nyáron kifogásolt földeken nem is volt GMO-szennyezés. Elmondása szerint már a propionsavas módszer engedélyezése is ennek közvetett elismerése, hiszen a génkezelt kukorica attól még GMO marad, igaz, tovább legalább nem szaporítható. 

Az ügyben érintett vetőmag-forgalmazó cégek közül a Monsanto és a Pioneer már júliusban jelezte: nem értenek egyet az MGSZH állításával, ezért keresetet nyújtottak be ellenük. Biztosak benne, hogy az általuk idehaza forgalmazott kukorica nem genetikailag módosított. A cégek állították: a forgalmazott vetőmag GMO-mentességét akkreditált nyugat-európai laborok eredményei bizonyítják.

A Pioneer Zrt. igazgatója, Máté József a Világgazdaságnak elmondta: "A keresetünk továbbra is él, tárgyalás még nem volt, de addig is önként vállaltuk a kárrendezést. Minden költséget egybevéve nekünk körülbelül másfél millió dollárba került az ügy, a fő célunk mégsem a pénz behajtása, hanem az, hogy bíróság mondja ki a határozatok jogtalanságát. Meggyőződésünk, hogy a mérés nem volt megfelelő, a vizsgált kukorica nem volt genetikailag módosított." Máté ugyanakkor hozzátette: "Az MGSZH azóta igyekszik konstruktívan hozzáállni a kérdéshez, tudomásunk szerint már nemcsak egy ember, hanem kettő végzi a teszteket."

Czepó Mihály, a Monsanto szóvivője lapunknak elmondta: "A Vetőmag Szövetség és Vidékfejlesztési Minisztérium közötti egyeztetések eredményeképp ma már minden vetőmagtételt jó előre megvizsgálnak a megfelelő akkreditációt szerzett laborok, valamint átlátható és betartható szabályok érvényesek a vetőmag-kereskedelemre. A vizsgálatokhoz szükséges mintákat tehát ma is folyamatosan ellenőrzik, csak azok kerülhetnek forgalomba, amelyekből GMO-tartalmat nem mutattak ki" - írja a vg.hu.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?