Syngenta: Összességében a növénytermesztésben kedvező a kép, bár a tavalyinál kisebb termésre lehet számítani búza és repce esetében

agrarszektor.hu
Az idén 11. alkalommal került megrendezésre a Syngenta Szer-Show-ja. A hagyományosan Enyingen és Hajdúböszörményben megtartott rendezvényeken ebben az évben is a gyakorlat állt a fókuszban; a kísérletek bejárása közben a meggyőző eredmények bemutatása mellett számos hasznos növényvédelmi és hibridtermesztési tanácsot is kaptak a megjelent termelők és partnerek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tavalyi évhez hasonlóan gyönyörű idővel fogadta a 11. Szer-Show látogatóit Enyingen, amely a résztvevők számában is tükröződött: a rendezvényen több mint 800 érdeklődő, kis-, illetve nagytermelő, valamint számos szakmai szervezet jelent meg.

A rendezvény tematikáját szokás szerint a főbb szántóföldi kultúrák, így a kukorica, a kalászosok, a napraforgó és a repce adták. A növényvédelmi technológiai bemutatók mellett a vendégek a Syngenta őszi káposztarepce és őszi búza fajtabemutatóját is megtekinthették. Az esemény újdonsága a termékek szó szerinti életre keltett, személyes megjelenése volt. Zárásként meglepetésprogramok várták a résztvevőket, a jó hangulatról pedig Oszvald Marika gondoskodott.

A már jól bevált és ismert Syngenta termékek mellett számos új eljárást is bemutattak a kísérletek keretében, köztük olyan technológiákkal, amelyek a jövő évtől lesznek elérhetőek a partnerek számára.

Kukoricában ilyen újdonság a CalarisPro, melynek összetételét magyar kérésre fejlesztették ki és a hektáronként maximálisan kijuttatható terbutilazin tartalommal rendelkezik, valamint mezotrion van mellette. A szer 2013-tól kerül kereskedelmi forgalomban és várhatóan az egyik meghatározó tartamhatással rendelkező kétszikű gyomirtó szer lesz a piacon.

A 2012-es év legfontosabb eseménye a kukorica szer palettán az ElumisPeak gyomirtószer bevezetése volt, amelyet már az első évben több mint 70.000 ha-on alkalmaztak. A szer különlegessége az olajos formuláció, valamint a hármas hatóanyag tartalmánál fogva nagyfokú biztonságot nyújt szinte minden gyomviszony közt.

A kalászos kultúrákban bemutatták a jövő évben bevezetésre kerülő, átütő innovációs értéket képviselő Seguris gombaölő szert. Kettős, a levélhez és egyben a kórokozókhoz való kötődése, valamint igazolt tartamhatása révén a kísérleti parcellákban a hatása szembe tűnő volt (egészséges és zöldebb növényállomány). Két különböző hatóanyagának izopirazam, epoxikonazol köszönhetően kiváló hatást nyújt a levélbetegségek ellen.

Kalászosokban az idei év újdonsága és siker terméke lett az Axial One egy- és kétszikű gyomirtószer-kombináció, amelynek hatékonyságáról szintén személyesen győződhettek meg a látogatók az eseményen. Az egyszikű gyomnövények elpusztításáért felelős hatóanyaga, a pinoxaden egy teljesen új hatóanyagcsaládba tartozik, rendkívül hatékony a hazánkban előforduló legfontosabb fűféle gyomok ellen.

Őszi káposztarepcében a 2012-es év innovációjáról a Plenum-ról hallhattak a termelők. A rovarölő szer repcefénybogár elleni küzdelemben egyedülállóan új módon fejti ki hatását. Hatóanyaga a pimetrozin, amely a rovar központi idegrendszerének állandó jóllakottságérzetet közvetít, így a rovar azonnal befejezi a táplálkozását, majd éhen hal. A jelenleg kapható szerekhez képest eltérő hatásmechanizmusa miatt alkalmas a rezisztencia megtörésére illetve kialakulásának megelőzésére.

A fajtabemutatók szintén sok érdeklődőt vonzottak. A repcetermesztés technológiájában a tapasztalatok szerint a termőhelyi alkalmazkodás biztosításának alapja a hibridek plasztikusabb vetésidejének és a megválasztott vetésidő interakciójának eredőjeként a megfelelő hibridhasználat. Így a Syngenta kutatásai és fejlesztései a hibridek nemesítésére irányulnak, ahol egy önállóan kifejlesztett hibridnemesítő programot működtet és finanszíroz SAFECROSSTM márkanéven. Ebből a hibridizációs rendszerből kikerülő hibridek termőképességben, alkalmazkodóképességben, stressz-toleranciában, télállóságban és minőségi paramétereikben a legversenyképesebb biológiai alapok közé sorolandók.

A repcén felül a Syngenta Seeds őszi búza, őszi árpa nemesítésének képviselőit is bemutatták a magyar termelőknek. Ezeket a fajtákat a cég belső kisparcellás kísérleteiben több éve tesztelik, amelynek célja a Syngenta kalászos genetika honi adaptálhatóságának vizsgálata.

"Összességében a növénytermesztésben kedvező a kép, bár a tavalyinál kisebb termésre lehet számítani búza és repce esetében, azonban a terményárak árcsökkenésével nem kell kalkulálni. Az árak magasan maradnak, kialakulhat egy erős kínálati piac, így továbbra is érdemes nagy mennyiségű és jó minőségű terményt termelni, bár nyilvánvaló, hogy az elkövetkező hetek csapadékmennyiségétől is sok függ majd.

Mindenesetre még inkább érdemesebb minőségi vetőmagokat és biztos forrású, több éve bizonyított növényvédő szereket használni, hiszen a nem megfelelő növényvédelem és a gyenge minőségű vetőmag által okozott termésveszteség még nagyobb bevételkiesést jelent a termelőknek. Ebben kíván gyakorlati segítséget, útmutatást kínálni a Szer-Show, ezáltal segítve a gazdákat a kellő mennyiségű és minőségű termény előállításában."- mondta el az enyingi Szer-Show-n Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?