Ki kell vonni a nem engedélyezett aromaanyagokat

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság által a mai napon elfogadott két jogszabály jóvoltából az aromaanyagok használata hamarosan még biztonságosabb és átláthatóbb lesz. Csak azok az aromaanyagok kapnak engedélyt élelmiszeripari felhasználásra, amelyek a jóváhagyott listákon szerepelnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az első jogszabály új uniós szintű listát ír elő az élelmiszerekben felhasználható aromaanyagok tekintetében, 2013. április 22-től már tilos használni azokat az anyagokat, melyek a ezen nem szerepelnek. Az ágazat számára ez a 18 hónap áll rendelkezésre, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott szabályozáshoz, a türelmi idő lejártával azonban ki kell vonni a nem engedélyezett aromaanyagokat tartalmazó élelmiszereket, ennek biztosításáról, és az Európai Bizottság valamint a többi tagállam értesítéséről az adott országnak kell gondoskodnia. A második jogszabály az egyéb aromákra, valamit a nem élelmiszerforrásokból származó aromákra vonatkozó átmeneti intézkedésekkel foglalkozik, ezt azonban már az idei év október 22-től alkalmazni kell.

Az új lista hozzávetőlegesen 2100 engedélyezett aromaanyagot tartalmaz, további 400-at pedig még az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) vizsgál. Az új jogszabály egyik nagy előnye, hogy megteremti az információk átláthatóságát és egyértelműségét. Ezentúl azon élelmiszer-kategóriák szerint sorolják fel az engedélyezett aromaanyagokat, amelyekben használatuk megengedett. Az átláthatóságot javítja, hogy a listát közzéteszik egy online adatbázisban, amely a fogyasztók, az élelmiszer-ipari vállalkozások és a tagállami élelmiszer-ellenőrző hatóságok számára lehetővé teszi az élelmiszerekben engedélyezett aromák egyszerű beazonosítását.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?