Emelkedtek a termelői árak augusztusban

agrarszektor.hu
Mind az euróövezetre, mind a teljes EU-ra nézve emelkedtek a termelői árak az Eurostat adatai szerint. Az ok elsődlegesen az energiaárak növekedésében keresendő.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Augusztusban a 17 tagú euróövezetben 0,9 százalékkal, a 27 tagú Európai Unióban 1,0 százalékkal emelkedtek a termelői árak az előző hónaphoz képest. Júliusban mindkét térségben 0,3 százalékos volt az áremelkedés havi összevetésben. Az energiaipari szektortól megtisztítva az áremelkedés havi mértéke 0,3 százalékos volt augusztusban a 17-es és a 27-es országcsoportban egyaránt. Az energiaárak az euróövezetben 2,4 százalékkal, az EU-ban 3,2 százalékkal emelkedtek.

A legnagyobb mértékű termelőiár-emelkedést Dániában regisztrálták augusztusban, 2,4 százalékosat. A sorban az Egyesült Királyság következik 1,8 százalékos, majd Finnország 1,7 százalékos áremelkedéssel. A legalacsonyabb áremelkedés Szlovéniában és Lettországban volt 0,1 és 0,3 százalékos. Nem változtak a termelői árak Belgiumban, Magyarországon és Máltán. Az előző évivel összevetve 2012 augusztusában az euróövezetben és az EU-ban is egyaránt 2,7 százalékos volt a termelői árak növekedése. Az energiaipari szektort leszámítva a termelői árak éves összevetésben 1,0 százalékkal emelkedtek augusztusban az euróövezetben és 1,1 százalékkal az EU-ban. Az energiaipari szektorban az árak 7,9 százalékkal emelkedtek az euróövezetben és 7,2 százalékkal az unióban.

Éves összevetésben a termelői árak a legnagyobb mértékben Bulgáriában (7,1 százalék), Görögországban (6,8 százalék) és Cipruson (6,7 százalék) emelkedtek, a legkevésbé pedig, 0,8 százalékkal Máltán és Szlovéniában, valamint 1,1 százalékkal Ausztriában. A termelői árak csak Svédországban csökkentek, 0,5 százalékkal. Magyarországon 5,7 százalékkal emelkedtek a termelői árak idén augusztusban 2011 augusztusához képest, összehasonlításképpen a KSH korábban 5,1 százalékos emelkedésről számolt be.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?