Kifizetik az elmaradt cukortámogatást

agrarszektor.hu
Saját költségvetéséből fizeti ki a Vidékfejlesztési Minisztérium azt a 240 millió forintos elkülönített cukortámogatást, amit 2006-ban az akkori jogszabályok miatt 300 gazda nem kapott meg.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az akkori kormány mulasztása miatt 2006-ban 300 cukorrépa-termelő esett el a cukortámogatástól, mivel a hazai jogi környezet nem tette lehetővé a forrásokhoz való hozzájutást. A pórul járt gazdák az Európai Bírósághoz fordultak, az Uzonyi József termelő keresete miatt "Uzonyi-ügyként" elhíresült jogvitában pedig a testület 2010-ben nekik adott igazat. Uzonyi, ahogy a több más gazda is integrátor útján szállította be a megtermelt cukorrépát, emiatt azonban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elutasította támogatási kérelmüket. Egy akkori rendelet értelmében ugyanis csak annak járt ez a pénz, aki saját maga szállította be feldolgozásra a terményt, így nem kérhettek támogatást a szállítási joggal nem rendelkező termelők, de az integrátor sem, hiszen ő meg a szükséges SAPS jogosultságnak volt híján.

2010-es ítéletében az Európai Bíróság ítéletében a gazdáknak adott igazat, megállapították, hogy a nemzeti szabályozás nincs összhangban az uniós rendelet hátrányos megkülönböztetést tiltó rendelkezéseivel. Az elmaradt cukortámogatást azonban mindeddig nem kapták meg a termelők, ezt a Vidékfejlesztési Minisztérium mai közleménye szerint most saját forrásaiból, kamatokkal együtt fizeti ki. A pénzt minden érintett termelő megkapja függetlenül attól, hogy van-e jogerős ítélet a kezében vagy nincs.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03