Emelkedtek a mezőgazdasági árak

agrarszektor.hu
Szeptemberben a mezőgazdasági termékek termelőiár-szintje 20,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, így a január-szeptemberi árnövekedés összességében 10,9 százalékos volt. Eközben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 5,6 százalékkal haladták meg az előző év első kilenc hónapjának szintjét - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közzétett adataiból.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hivatal tájékoztatása szerint a növényi termékek ára ez év szeptemberében 26 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Ezen belül a gabonafélék ára 29,8 százalékkal emelkedett. A búza ára átlagosan 64 600 forint volt tonnánként, ami 32 százalékkal haladta meg az előző év szeptemberit, a kukorica ára hasonló mértékben nőtt, elérve a 61 300 forintos tonnánkénti árat. Az ipari növények árindexe 14,1 százalékkal emelkedett, ezen belül az olajos növények ára 25,5 százalékkal nőtt. Ez elemzők szerint előrevetíti a takarmányok, a liszt, majd a kenyér, illetve az étkezési olaj további jelentős drágulását.

A zöldségfélék termelőiár-indexe szeptemberben 24,8, a gyümölcsöké pedig 8 százalékkal emelkedett. A gyümölcsök csoportján belül az alma és a szőlő értékesítése jelentős. Amíg az előbbi termék ára nem érte el az előző évi értéket, addig az utóbbi terméknél 15,6 százalékos árnövekedés volt tapasztalható. A vágóállatok termelői ára 13,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágósertés felvásárlási ára 419 forint volt kilónként, 25,7 százalékkal haladva meg az előző évi szeptemberi szintet. A vágómarha ára a tavaly szeptemberi magas növekedés után kis mértékben csökkent, a vágóbaromfié 9 százalékkal növekedett.

Szeptemberben az állati termékek ára az élő állatokénál sokkal kisebb mértékben, mindössze 4,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A tej ára 3,7 százalékkal csökkent, a tojásé viszont 34,9 százalékkal nőtt.

Hozzáértők úgy vélik: a mezőgazdasági termékek árának idei drasztikus emelkedése erőteljesen hozzájárul az idei, éves szinten hat százalék körüli inflációs ráta kialakulásához.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?