Megdöbbentő számok láttak napvilágot: sokkoló, ami a műtrágyapiacon zajlik

Megdöbbentő számok láttak napvilágot: sokkoló, ami a műtrágyapiacon zajlik

agrarszektor.hu
A gazdák élete nagyon komolyan megdrágult az elmúlt időszakban, a takarmány, az energia, a szállítás, a növényvédők és a műtrágyák árai is az egekbe lőttek ki. Utóbbi értékesítése 2021. 10. és 12. hónapjaiban a 2021. 7-9. havi forgalmazott volumenhez képest több mint a kétszeresére növekedett. Tavaly az első negyedévben volt a legerőteljesebb a kereslet a megfigyelt műtrágyafélék iránt. Ám úgy tűnik, hogy a kényszer valóban nagy úr, hiszen ezek mellett az árak mellett is az elmúlt év ugyanazon időszakához mérten a tárgyidőszakban másfélszer több műtrágyát vettek a gazdák.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az osztrák APA hírügynökség idén januárban arról adott tájékoztatást, hogy az elmúlt fél évben a földgáz árának az emelkedése miatt a háromszorosára ment fel a nitrogén műtrágya ára. Egy műtrágya-kereskedő az APA-nak azt mondta, hogy a mezőgazdasági termelők előtt két választás van: vagy kevesebbet használnak a műtrágyákból, vagy kevesebbet állítanak elő nitrogén-intenzív terményekből. 2021 novemberében a műtrágya értékesített volumene 42 százalékkal haladta meg az egy hónappal korábbit, annak ellenére, hogy az értékesítési árak tovább emelkedtek. A folyamatos áremelkedés a műtrágya iránti keresletet nem vetette vissza. 

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

A legtöbbet mészammon-salétromból (MAS) adtak el a forgalmazók a tárgyhónapban (+65 százalék), a második helyen a karbamid végzett. A teljes havi értékesítés 90 százalékát az előbbi két termék adta. A tárgyhavi forgalom az elmúlt év novemberéhez mérten - a két új termék nélkül is - 50 százalékkal lett több. Az értékesítési árak az elmúlt hónaphoz képest mérsékeltebben nőttek - derült ki az AKI adataiból. Az árnövekedés 6,4-42,7 százalék között mozgott. A legnagyobb áremelkedés a tárgyhónapban a karbamid esetében történt. A mészammon-salétrom és a Nitrosol, DAM értékesítési ára is 20 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban az előző hónaphoz viszonyítva. Az ammónium-nitrát ára megháromszorozódott, a MAS-é 3,5-szerese lett a tárgyhónapban az egy évvel korábbi azonos időszakhoz mérten, a többi termék ára pedig 47,3-87,4 százalékkal nőtt. 2021 decemberében a műtrágya értékesített volumene 14 százalékkal maradt el az egy hónappal korábbitól. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az értékesítési árak a legtöbb termék esetében tovább emelkedtek (+6,5-33,3 százalék). A kálium-klorid ára ezzel szemben 8 százalékkal, míg a MAP ára 19 százalékkal csökkent 2021 novemberéhez képest. A kálium-klorid ára 2021 októberében, míg a MAP-é 2021 júniusában volt legutoljára ugyanezen az árszinten. A legnagyobb áremelkedés a szuperfoszfát esetében történt. A legtöbbet mészammon-salétromból (MAS) adták el a forgalmazók a tárgyhónapban (-18 százalék az előző hónaphoz mérten), a második helyen a Nitrosol, DAM végzett. A teljes havi értékesítés 88 százalékát az előbbi két termék adta. A tárgyhavi forgalom volumenben az elmúlt év decemberéhez mérten - a két új termék nélkül is - 16 százalékkal lett több. Az ammónium-nitrát ára három és félszerese, a MAS-é 3,7- szerese és a szuperfoszfáté 2,3-szorosa lett a tárgyhónapban az egy évvel korábbi azonos időszakhoz mérten, a többi termék ára pedig 36,9-86,2 százalékkal nőtt.

A legnagyobb áremelkedés a Nitrosol, DAM esetében történt. Az elmúlt év ugyanazon időszakához viszonyítva a
tárgyidőszakban másfélszer több műtrágyát vettek a gazdák. Az értékesítési árak ugyanebben az összehasonlításban közel másfél-három és félszeresére nőttek, itt is a MAS ára emelkedett a legnagyobb mértékben. A megfigyelt termékek (6-féle) közül mind a múlt év utolsó negyedévében, mind a tárgyidőszakban a mészammon-salétrom iránt volt a legnagyobb igény. MAS-ból 2021 utolsó negyedévében 40 százalékkal többet vásároltak a gazdák, mint az elmúlt év azonos időszakában. A vizsgált negyedév forgalmának 79 százalékát ez a műtrágya adta

EZ IS ÉRDEKELHET

Most érdemes bevásárolni belőle

Szakértők szerint hiába kell sok nehézséggel szembenéznie az agráriumnak, műtrágyahiány nem fordulhat elő Magyarországon. Az elmúlt 20 évben minden tavasszal lehetett hallani, hogy vásároljanak a gazdák időben műtrágyát, mert kevés lesz - úgy vélik, hogy erre 2022-ben ténylegesen komoly esély lesz. A műtrágya egy tömegáru, ezért mindig tudatosan kell előre tervezni és gondolkozni, hiszen máról holnapra nem lehet leszállítani.

Meddig tarthat még az áremelkedés?

A mostani csillagászati árak természetesen nem fognak örökké tartani. Lesznek még olcsóbbak műtrágyák, az viszont eléggé biztosnak tűnik, hogy sajnos a tavaszi szezon végéig nem igazán van esély árcsökkenésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03