2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Szakszervezeti vezetőkkel tárgyalt a VM a Gyulai sorsáról

agrarszektor.hu
A Vidékfejlesztési Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős szervezeti egységének vezetője kedden egyeztetést folytatott a Gyulai Húskombinát Zrt. felszámolási eljárása során előállt helyzetről és a húsipari dolgozókat tömörítő szakszervezet szombatra tervezett demonstrációjáról. Az egyeztetésen a cég munkavállalóit az üzemi tanács elnöke, valamint a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke képviselte.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mint ismeretes, a társaság felszámolója likviditási problémákra hivatkozással a múlt héten csoportos létszámcsökkentésről szóló döntést jelentett be. A gyulai önkormányzat, illetve a Kormány nevében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Budai Gyula parlamenti államtitkár is elítélte a bejelentést, különösen mivel a felszámoló a céget stratégiai jelentőségűvé minősítő Kormányt előzetesen nem értesítette a tervezett intézkedésről. A döntés szöges ellentétben áll a kormányzati szándékokkal.

Az egyeztetésen a felek egyetértettek abban, hogy a társaság működése kapcsán előállt nehéz helyzetért egyértelműen a tulajdonosokat és a menedzsmentet terheli a felelősség. Éppen ezért a szakszervezeti vezetők is hangsúlyozták, hogy szombati megmozdulásukat nem kormányellenes felhanggal kívánják megtartani, pusztán szeretnék átadni a tárca képviselőjének a teljes húsipari ágazat megsegítését célzó kéréseiket, javaslataikat. Üdvözölték a területen tapasztalható kedvező fejleményeket, többek között a nemrégiben elfogadott sertésstratégiát. Kinyilvánították továbbá igényüket a minisztérium és a szakszervezetek között az ágazatot érintő párbeszéd folytatására.

A tárca képviselői hangsúlyozták, hogy a Kormány a hazai és az uniós jogszabályok kereteinek megtartásával elkötelezett a Gyulai Húskombinát Zrt. munkahelyeinek megőrzése, a cég működőképességének fenntartása iránt mindaddig, amíg a szükséges szerkezetátalakítás, illetve esetleges tulajdonosváltás be nem következik. A minisztérium a feldolgozóipart érintő intézkedéseinek tervezése és megvalósítása során mindenkor a szektor agrárgazdasági érdekeinek szem előtt tartásával jár el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31