Októberben 3,7 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene

agrarszektor.hu
A kiskereskedelmi értékesítés volumene októberben 3,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a csökkenésben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, az üzemanyagtöltő állomások, a bútor- és műszakicikk-üzletek, valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk üzletek eladásainak visszaesése volt meghatározó - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az év első tíz hónapjában az értékesítés 1,8 százalékkal maradt el a 2011 azonos időszakitól. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben októberben 740 milliárd forint, az első tíz hónapban 6724 milliárd forint volt a forgalom. Az idén szeptemberben a kiskereskedelmi értékesítés 3,1 százalékkal esett éves bázison, tavaly októberben a forgalom volumene 0,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene az idén októberben 1,2, az év első tíz hónapjában 0,4 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben októberben 5,3, az első tíz hónapban 2,6 százalék volt a csökkenés. Októberben a legnagyobb mértékű visszaesést (11,9 százalék) a bútor-, műszakicikk-üzletekben mérték. Az előző évitől elmaradt a forgalom a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk kiskereskedelemben (5,6 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (3,3 százalék) és az iparcikk jellegű vegyes üzleteknél (2,6 százalék) is.

Ugyanakkor forgalomnövekedést mért a KSH a kisebb súllyal rendelkező üzletek közül a használtcikk- (11,0 százalék), az illatszer- (3,6 százalék), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-üzleteknél (2,5 százalék). A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a dinamikus bővülés az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben (24,2 százalék). Tovább csökkent - a magas üzemanyagárak mellett - az üzemanyagtöltő állomások forgalma: az eladások októberben 5,0, az első tíz hónapban 3,2 százalékkal estek.

Az előző hónaphoz mérten októberben - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,4 százalékkal csökkent. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítése 0,5 százalékkal nőtt, ugyanakkor a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,9 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemé pedig 3,1 százalékkal csökkent.

Az Eurostat december 5-én megjelent közleménye szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - a kiskereskedelmi eladások 2012 októberében az Európai Unió 27 tagállamában 2,4 százalékkal, az eurózóna országaiban 3,6 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Októberben az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok kilenc tagállamban bővülést, egyben stagnálást, 12-ben csökkenést mutattak. Az unió - arányukat tekintve - jelentősebb országai közül az Egyesült Királyságban 1,9 százalékkal, Franciaországban 0,7 százalékkal nőtt, míg Németországban 3,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

(MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13