Harmadával csökkent tavaly a hazai mezőgazdaság GDP-aránya

agrarszektor.hu
Míg 2011-ben 4,6 százalékát adta a mezőgazdaság a nemzeti összterméknek, addig tavaly 3,1 százalékra csökkent ez az arány az Agrárgazdasági Kutatóintézet vezetője szerint.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Kapronczai István a XIV. Észak-magyarországi Borászati Konferencián tartott előadásában hangsúlyozta, a mezőgazdaság Magyarországon a ráépülő szektorokkal együtt mintegy 800 ezer embernek munkát adó mezőgazdaság stratégiai ágazatnak számít. Önmagában a GDP 3-4, az élelmiszeriparral, mezőgazdasági-vegyiparral és kereskedelemmel együtt pedig annak 11-12 százalékát teszi ki. Azonban míg világszerte az élelmiszergazdaság stratégia szerepének erősödésével párhuzamosan az élelmiszertermelés 40 százalékkal nőtt, addig hazánkban az elmúlt évtizedekben 20 százalékkal csökkent az agrárágazat teljesítménye.

Az AKI vezetője szerint elsősorban a piaci rések megtalálása lenne a magyar agrárium fejlődésének előfeltétele, mivel a világ agrárexportjának csupán 0,8 százalékát adja Magyarország, így nem képes ármeghatározó mennyiséget termelni. Elmondása szerint a szőlő-bor ágazat ugyancsak visszaesett az elmúlt két évtizedben, miközben a világ bortermelése stagnált. Jelenleg a '89-es szint 60 százalékát produkálja a hazai ágazat, a világ borexportjából a korábbi 1,6 százalék helyett csupán 0,3 százalékkal részesül.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?