Újabb lejárató kampányra készül a Négy Mancs a VM szerint

agrarszektor.hu
Még idén tavasszal újabb, "nagyméretű lejárató kampánnyal" készül a hazai hízott kacsa- és libamájat előállító termelők ellen a Négy Mancs alapítvány a Vidékfejlesztési Minisztérium információi szerint.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint az alapítvány célpontja ezúttal a szentesi székhelyú Hungerit Zrt. lehet. "A Négy Mancs alapítvány ismert módszereit alkalmazva az ágazat szereplőinek tevékenységéről rejtett kamerás felvételeket készít, követi gépjárműveik mozgását, rögzíti a ki- és berakodásokat. Emellett a termelőket arra készteti, hogy valótlan, terhelő kijelentéseket tegyenek egymásra" - fogalmaz közlésében a szaktárca.

A VM elmondása szerint az illegálisan szerzett felvételeket olyan módon vágják meg, hogy azok a lehető legsötétebb képet mutassák a hazai baromfiágazatról, de a más országokban, korábbi időpontokban készített felvételek felhasználásától sem riadnak vissza az illetékesek. 

Tavaly a Daily Mail angol magazinban és a Test című német lapban jelentetett meg a Négy Mancs a libaágazatot lejárató, a VM szerint manipulatív fotókat. "Ezzel a külföldi közvéleményt kívánják elriasztani, és Magyarország-ellenes hangulatot gerjesztenek" - közli a szaktárca.

"A libatoll ágazaton belül már kínai dominancia van, és így visszaesett a belföldi tollszedés. Ez megközelítőleg 10 milliárd forintos közvetlen bevételkiesés éri Magyarországon a termelőket. A veszteség közvetlenül a Négy Mancs alapítvány lejárató kampánytevékenységével hozható kapcsolatba" - olvasható a VM tájékoztatásában.

A VM leszögezi: Magyarországon sokkal szigorúbb állatjólléti szabályok vonatkoznak a tollszedést végzőkre, mint Európa más országaiban, ahol ez a tevékenység szintén megengedett. A szaktárca fontosnak tartotta azt is kiemelni, hogy az Európai Baromfifeldolgozók Szövetsége is támogatja a magyar libaágazatot.

A szaktárcánál mindehhez hozzáteszik: a tollszedés és a libatömés is több száz éves hagyományra visszatekintő tevékenység Magyarországon. Ezt a tevékenységet az unió sem tiltja. Budai Gyula, a tárca parlamenti államtitkára még kormánybiztosként vizsgálatot indított a Négy Mancs tevékenysége miatt. Ennek keretében megkereséssel fordult a Fővárosi Főügyészséghez. Az ügyészség a szervezet működése kapcsán számos hiányosságot, illetőleg jogsértést tárt fel, és emiatt az ügyészségről szóló törvény szerinti felszólalással élt. Jelenleg is peres eljárás van folyamatban a Négy Manccsal szemben, az általa okozott milliárdos kár miatt - tájékoztatott a minisztérium.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?