Március 19-én jön a tavasz meghatározó agráreseménye: Agrárium 2025
A rendezvény célja, hogy áttekintse mindazokat a fontos támogatási, szabályozási, finanszírozási, piaci és jövedelmezőségi változásokat, illetve kilátásokat, amelyek döntően meghatározzák az agrárgazdasági vállalkozások egész éves eredményes gazdasági/üzleti tevékenységeit.
Kistermelők, őstermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!
Tragikus jövedelmezőségi helyzetük miatt biztosra vehető, hogy a húsipari vállalkozások maguknál tartanák a jelentős húspiaci áfacsökkentés egy részét. A baromfiiparban például ma legalább 10 százalékos áremelésre lenne szükség az elektronikus útdíj nyári bevezetése miatt. Ezért a húsárak nem csökkennének az áfamérséklés mértékével, de olcsóbbak lennének a mai árszinthez képest.
A húságazat szereplői abban reménykednek, hogy a tervezett áfacsökkentés egy része - többletjövedelem formájában - a tragikus jövedelmezőségi helyzetbe lévő húspiaci vállalkozásokhoz kerülhet - közölte az agrarszektor.hu-val Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Mint ismert, Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár a hét elején jelentette be, hogy a kormány januártól a sertés- és a baromfihúsok áfáját a mostani 27 százalékról 10 százalék alá mérsékelné.
Éder Tamás szerint az áfamérséklés hatására a sertéstermékek fogyasztói árai lényegesen csökkennének, de az árváltozás nem érné el az adócsökkentés mértékét, mivel ez a húságazat szereplői és a fogyasztók között oszlana meg. A tényleges árváltozások azonban ma nem határozhatók meg, mert egyelőre nem ismert pontosan, mennyivel lenne kisebb az áfa és az adócsökkentés konkrétan milyen termékkörre terjedne ki. Emellett az is kérdéses, hogy a húsipar az áfakülönbözetből származó "árelőnyből" mennyit fordítana jövedelemhelyzetének stabilizálására.
Biztosra vehető, hogy a baromfiipari vállalkozásoknak is "maguknál kell tartaniuk" az áfacsökkentés egy részét, mert ma áremelésre kényszerülnének, elsősorban az elektronikus útdíj nyári bevezetése miatt. Bárány László, a csirketermelésben meghatározó kisvárdai Master Good csoport tulajdonosa szerint az e-útdíj mintegy 10 százalékos többletköltséget okoz, de ezt az iparági vállalkozások már nem tudják kigazdálkodni és a mai piaci helyzetben a kereskedőkre és a fogyasztókra sem háríthatják tovább.
Ezért az iparágban a pluszkiadások kompenzálásának az lehet az egyedüli forrása, ha csökken a rendkívül magas, 27 százalékos áfa - állapította meg Bárány László. Ennek nyomán ugyanis a baromfifeldolgozók úgy emelhetnék átadási áraikat, hogy azt a vásárlók nem éreznék meg, sőt - 10 százalékos baromfiipari árnöveléssel számolva - a fogyasztói árak jelentősen csökkennének is, amennyiben az adókulcs a jelenlegi 27 százalékról 10 százalék alá mérséklődne. Bár elvileg az áfacsökkentés egy részét - haszonkulcsuk növelésére - a kereskedők is zsebre tehetnék, Bárány László szerint ez a köztük lévő éles verseny miatt nem lehet érdekük, hiszen vásárlóik megtartásához arra kell törekedniük, hogy az alapvető élelmiszeripari termékek minél olcsóbbak legyenek.