Orbán: a magyar agrárium elismerése a foktői növényolajgyár

MTI
40 milliárdos Glencore beruházás Foktőn.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyar mezőgazdaság elismerésének nevezte a Glencore cégcsoport foktői Pannon Növényolajgyárának felépítését Orbán Viktor miniszterelnök a Bács-Kiskun megyei településen tartott csütörtöki gyáravató ünnepségen.

 

A több mint 40 milliárd forint értékű beruházás nemzetgazdasági jelentőségű, és 128 új munkahelyet jelent a környéken lakóknak - mondta a kormányfő, idézve azt a vállalati célkitűzést, hogy az üzem elérje a 600 ezer tonna/éves napraforgómag-feldolgozó kapacitást.

Hangsúlyozta: a magyar agrárium fejlődését azok a vállalatok segítik elő, amelyek partnerként tekintenek Magyarországra, és nem pusztán használni akarják az itteni erőforrásokat. Az ilyen cégek számíthatnak a kormány támogatására - tette hozzá, kiemelve: a Glencore nem tartozik azon cégek közé, amelyek kizárólag a profitot nézik, és nem törődnek a dolgozóikkal és azzal az országgal, ahol letelepedtek.

Beszédében felidézte azt is, hogy a kommunisták a vas és acél országává akarták tenni Magyarországot, később pedig Nyugatról olyan "tanácsadók" érkeztek, akik szerint a jövő a szolgáltató szektoré. "A vas és acél országának eszményképét elsöpörte a kommunista rendszer összeomlása, a szolgáltatásokra épülő gazdaság ideáját pedig alapjaiban rengette meg a 2008-as válság" - fogalmazott a miniszterelnök, emlékeztetve arra, hogy kormánya mindezzel szemben 2010-ben az értékteremtő munkára épülő, az ország adottságainak megfelelő gazdaságpolitikát hirdetett, amelynek ma már egyre inkább látható az eredménye. Megismételte, hogy jövőre kétszázalékos növekedéssel számol a kabinet.

Orbán Viktor szavai szerint az új foktői üzemnek, Közép-Európa egyik legnagyobb növényolajgyárának megnyitása azt jelzi, hogy Magyarország jobban teljesít, "érdemes velünk újra számolni", és érdemes ide befektetéseket hozni.

Juhász Csaba, a Glencore magyarországi és szerbiai cégcsoportjának ügyvezető igazgatója beszédében kiemelte, hogy a gyár csaknem 400 olyan magyar beszállítóval áll szerződésben, amely fontos szerepet játszott, illetve játszik a beruházásban, a működtetésben. A biztonságos alapanyag-ellátást a tavalyi indulás óta több mint 300 magyar termelő és kereskedő tette lehetővé, partnereik száma pedig folyamatosan nő - ismertette, utalva arra - ahogyan az a rendezvényen elhangzott -, hogy az üzemszerű termelés már 2012-ben megkezdődött, de mostanra készült el minden olyan kiszolgáló egység és állt üzembe minden olyan berendezés, amely lehetővé teszi a folyamatos üzemelést, a hatékony gyártást.

Ivan Glasenberg, a svájci központú Glencore cégcsoport vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a vállalat 1996-ban kezdte meg tevékenységét Magyarországon, és ma csaknem 300 dolgozója van a cégcsoportnak az országban. Az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen - mint elmondta - megerősítést kapott, hogy a kormány támogatja tevékenységüket.

Külön kiemelte, hogy a foktői üzem tovább bővíthető. A Glencore kifejezetten erős befektetési helyszínként tekint Magyarországra, amely további beruházásokra is számíthat a cégtől - zárta szavait a vállalatvezető.

 

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?