Megnyugodhatnak a gazdák: a botrány ellenére is fizet az MVH

A letartóztatások ellenére is megkezdik az uniós agrármilliárdok kifizetését október 16-tól.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem hátráltatja az idei uniós területalapú támogatások (SAPS) kifizetését, hogy éppen a SAPS-pénzekkel kapcsolatos visszaélések gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezték a támogatások kiutalását végző Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egyik magas beosztású vezetőjét és három bűntársát. Az MVH október 16-tól megkezdi a SAPS-támogatások 50 százalékának kifizetését, amely várhatóan november 30-ig tart.

Október 16-án a területalapú támogatások előlegének kiutalása elindul minden olyan termelői kérelem esetében, amellyel kapcsolatban megtörténtek a szükséges ellenőrzések és az igénylések megfeleltek a jogszabályokban előírt valamennyi feltételnek - tájékoztatta az agrarszektor.hu-t az MVH. Az előlegfizetést az ellenőrzési eredmények függvényében november 30-ig fejezik be.

A területalapú uniós pénzeket elvileg minden év december elsejétől lehetne kifizetni, de Brüsszel - többek között magyar kérésre - a tavaszi árvíz-, majd a nyári aszálykárok miatt az idén (is) hozzájárult ahhoz, hogy a tagországok a támogatások 50 százalékát előlegként október közepétől kifizethessék. Az MVH mostani tájékoztatása szerint a kiutalások megkezdését nem hátráltatja, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Fővárosi Főügyészség indítványára vasárnap előzetes letartóztatásba helyezte az MVH egyik vezető beosztású dolgozóját és három bűntársát. Ők a gyanú szerint éppen abban működtek közre, hogy egyes piaci szereplők kísérletet tehessenek a SAPS-támogatások illegális megszerzésére.

Az MVH egyelőre nem kívánta közölni, hány gazdálkodó mekkora támogatási előleget kaphat. A korábbi tájékoztatás szerint az idén összesen 177 454 ügyfél nyújtott be támogatási kérelmet, akik ez évben rekordösszegű, csaknem 70 ezer forintos hektáronkénti támogatáshoz juthatnak. Ennek fele mintegy 35 ezer forintot tehet ki, és így a termelők előlegként összesen körülbelül 170 milliárd forintnak megfelelő támogatást kaphatnak 2013-ban. A pénzek másik felét legkésőbb 2014. június 30-ig kell kiutalnia a hivatalnak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 13:33