Így csapnak be bennünket az epres joghurttal

agrarszektor.hu
Esetenként megtévesztő módon nevezik "epres joghurtnak" forgalmazott termékeiket a gyártók - állapította meg ellenőrzéseivel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Minden második ellenőrzött joghurtnál találtak valamilyen hiányosságot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nébih tájékoztatása szerint nyáron végezték az epres joghurtok élelmiszerlánc-biztonsági célellenőrzését. Összesen 38 terméket vettek górcső alá, és 19-nél, vagyis minden második esetben találtak hiányosságokat, enyhébb és súlyosabb jelölési hibákat.

Gyakori hibának számított, hogy a jelölésen feltüntetett adatok nem egyeztek a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációban foglaltakkal, így nem valósághűen tájékoztatták a fogyasztókat.

Nem pontosan sorolták fel például az összetevőket, egyes adalékanyagok és egyéb összetevők hiányoztak a jelölésről, a tápértékadatok nem egyeztek a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációban foglaltakkal, vagy nem az előírás szerint tüntették fel azt - hívta fel a figyelmet a Nébih.

A hivatal közleménye szerint előfordult, hogy az előírt, legalább 4 százalékos gyümölcstartalom alatti epret tartalmazó egyes termékeket és az utóhőkezelt termékeket megtévesztő módon nevezték "epres joghurt"-nak. Egy esetben találtak a boltok polcain magyar nyelvű jelölés nélküli termékeket is.

A csak kisebb jelölési hibás termékek előállítóját vagy forgalmazóját a hatóság figyelmezteti. A súlyosabb jelölési hibáknál élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, és kötelezik a felelőst a hibák kijavítására. Az élelmiszer-ellenőrzési bírság várható összege összesen mintegy 700 ezer forint - közölte a Nébih.

A tájékoztatás szerint a laboratóriumi ellenőrzés során a Nébih mind a 38 termék zsírtartalmát ellenőrizte, illetve szúrópróbaszerűen vizsgálták a joghurtok tartósítószer, édesítőszer és mesterséges színezék tartalmát is. A jelölésen feltüntetett édesítőszerek mennyisége minden esetben megfelelt az előírt maximális értékeknek, és a termékek mikrobiológiai vizsgálata igazolta, hogy egy termék kivételével minden vizsgált joghurt grammonként az előírt mennyiségben tartalmazta a tejsavbaktériumokat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?