Tudni akarja, mennyi támogatást kaphat jövőre?

MTI
Mintegy 2500 milliárd forint jut összesen 2015-2020-között a magyar mezőgazdaságban közvetlen kifizetésekre uniós forrásból. A közvetlen támogatások új rendszere a jelenleginél összetettebb lesz, tartalmazni fog kötelező és önkéntes elemeket is. Az alaptámogatás, valamint a "zöldítés" várható együttes összege 226 euró, mintegy 68 ezer forint lesz hektáronként, mely gyakorlatilag megegyezik a mostani egyszerűsített területalapú támogatás (SAPS) összegével.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kíváncsi arra, mi lesz a területalapú támogatásokkal? Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most kétnapos agrárkonferenciánkra!

A közvetlen kifizetések uniós forrásból származó teljes összegét, több mint 1,3 milliárd eurót - mintegy 417 milliárd forintot - két forrás adja. Az egyik a 2015-2020 közötti évek egyes pillérjének évenkénti mintegy 1,27 milliárd eurója, a másik a kettes pillérből az uniós szabályozás alapján az ország számára biztosított vidékfejlesztési forrásból származó évi 74 millió euró - - ismertette Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságában.

A közvetlen támogatások új rendszerének kötelező elemek között szerepel az alaptámogatás (SAPS), a közvetlen kifizetési nemzeti keretösszeg 30 százalékát kitevő "zöld" komponens, valamint a fiatal gazdálkodóknak jutatott támogatás. Önkéntes elem a termeléshez kötött támogatás. A támogatás igénybevételének feltétele, hogy a gazdálkodó betartsa a kölcsönös megfeleltetésre vonatkozó intézkedéseket. Erre a támogatásra vonatkozik még a közvetlen kifizetések csökkentésének (degresszivitás) elve is. Ez az alaptámogatás 150 ezer euró (mintegy 45 millió forint) feletti összegére vonatkozik. A fiatal gazdálkodók kiegészítő támogatása előreláthatóan 67,5 eurót, azaz 20 250 forintot tesz majd ki hektáronként 

A gazdák választhatnak egy másik támogatási formát is, ez a kisgazdaságok számára kialakított egyszerűsített támogatási rendszer. Ennek alkalmazása az uniós tagállam számára kötelező, míg a gazdálkodók számára választható. Erre a jogcímre a közvetlen támogatási keretösszeg maximum 10 százaléka fordítható. Ez a támogatás minden közvetlen kifizetést helyettesít, egyösszegű támogatás, amelynek éves mértéke minimum 500 euró (mintegy 150 ezer forint), maximuma pedig 375 ezer forintnak megfelelő 1250 euró.

A közvetlen támogatás mellett vannak termeléshez kötött támogatások is, például az állattartáshoz és a növénytermeléshez adott pénzügyi segítség. Ez utóbbi támogatás évente ágazattól és teljesítménytől függően összesen évi 301,9 millió euró (60,57 milliárd forint).

A nemzeti forrásból finanszírozott folyó kiadások és jövedelemtámogatások jövő évi keretösszege emelkedik: az idén mintegy 46,6 milliárd forint, míg jövőre 77,7 milliárd forintra rúg. A "Több munkahelyet a mezőgazdaságba" elnevezésű programra - amely a munkaigényes mezőgazdasági ágazatok támogatását célozza, 2020-ig összesen 212 milliárd forintot kívánnak fordítani, amelyből 180 milliárd nemzeti forrás.

Az államtitkár kitért arra, hogy Nagy István, az FM parlamenti államtitkára korábbi ismertetésének megfelelően a minisztérium nem támogatja semmilyen földadó kivetését.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?