Történelmi felvásárlás készülődik a műtrágyapiacon

agrarszektor.hu
Nagy felvásárlás készülődik a műtrágyagyártók között, a német K+S bejelentette, hogy ajánlatot kapott kanadai szektortársától, a Potash Corp.-tól. Ez minden idők legnagyobb felvásárlása lehet az iparágban, ha megvalósul, de az ügyhöz közel álló források szerint elsőre vissza fogja utasítani a 7 milliárd eurós ajánlatot - írja a Portfolio.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Történelmi felvásárlás jöhet

Minden idők legnagyobb felvásárlása készülõdik a műtrágyagyártók között. A K+S közölte, hogy 7 milliárd eurós felvásárlási ajánlatot kapott kanadai szektortársától, a Potash Corp.-tól.

Most még a műtrágyát is el lehet adni milliárdokért

Mennyi az annyi?

Az ajánlat részvényenként 40 eurót jelent, ami a tegnapi záróárfolyamhoz képest 38%-os prémiumot jelent. Az ügyhöz közel álló források szerint azonban a cég ezt túl alacsonynak találja, ezért vissza fogja utasítani elsőre. A K+S is megerősítette, hogy nem biztos még a megállapodás - írja a Reuters.

Ez nem az első alkalom, hogy a Potash megpróbálja felvásárolni a német műtrágyagyártót. Először 1997-ben próbálkozott vele, de akkor a német versenyhatóság nem engedélyezte az akvizíciót. Maga a Potash Corp. is volt már felvásárlási célpont. 2010-ben a BHP Billiton bányatársaság ellenséges felvásárlással próbálkozott. 39 milliárd dollárt fizetett volna érte, de a kanadai szabályozó hatóságok megakadályozták.

Most még a műtrágyát is el lehet adni milliárdokért

Ezért kell a felvásárlás...

A Potash keresi most a növekedési lehetőségeket. Az elmúlt években a műtrágyapiac némileg túlkínálatossá vált és eközben a Potash piaci részesedést veszített. Az ipari szereplők kapacitásokat bővítettek és erős verseny kezdõdött, miután a nagy fehérorosz műtrágyacéget feldarabolták 2013-ban.

Most még a műtrágyát is el lehet adni milliárdokért

Most még a műtrágyát is el lehet adni milliárdokért

A Potashnál épp most ért véget egy terjeszkedési program, így felszabadul egy kis pénz a cégnél, amit felvásárlásra költhet. Egyébként meg jóval a teljes kapacitás alatt működik most a cég a műtrágyaárak esése miatt.

Kilőtt az áfolyam
Ahogy arra számítani lehetett az ajánlat alapján, nagy emelkedéssel kezdte a K+S a mai kereskedést, a papírok 35%-os plusszal indították a napot.

Most még a műtrágyát is el lehet adni milliárdokért

Árazás
A felvásárlási árral számolva valamivel magasabb árazási szint adódik a K+S részvényeire, mint a hosszú távú átlag, de nem kiugró, így ez alapján nem lehet azt mondani, hogy drága lenne a felvásárlás. Viszont érthető, ha a K+S nagyobb prémiumra vágyik.

Most még a műtrágyát is el lehet adni milliárdokért

A szektor szereplőihez képest azonban nem lóg ki a sorból a K+S a 14-szeres 2015-ös előretekintő P/E rátával. Bár a növekedési kilátásokat tekintve inkább a szektor gyengébbik feléhez tartozik a 10%-os várt éves átlagos EPS-dinamikájával 2014 és 2016 között, vannak jóval magasabb profitnövekedési kilátásokkal kecsegtető cégek is a szektorban.

Most még a műtrágyát is el lehet adni milliárdokért

 

Most még a műtrágyát is el lehet adni milliárdokért

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?