Drágult a műtrágya, de vették, mint a cukrot

agrarszektor.hu
A NAIK AKI összegzése szerint idén az első három hónapban meglódultak a termelői ráfordítások, de ehhez meg is volt a gazdáknál a fedezet. Ismét növénytermesztőnek volt jobb lenni, hiszen 15 százalékkal drágultak a gabonafélék. Az állattartók ennek sajnos csak az árnyoldalát látták.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A mezőgazdasági termelői árak szintje összességében 8 százalékkal, a mezőgazdasági ráfordítások árszintje 5,5 százalékkal emelkedett 2019 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növényi termékek termelői ára 13,3 százalékkal volt magasabb,mint 2018 első három hónapjában.

A gabonafélék termelői ára 14,5 százalékkal nőtt, míg az ipari növényeké 1,2 százalékkal csökkent, ezen belül az olajnövények ára 1,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2018 első három hónapjában. A zöldségek termelői ára közel másfélszerese lett, a burgonyáé pedig majdnem a duplájára nőtt. A takarmányfélék 9,6 százalékkal drágultak 2018 azonos időszakához mérten, ami a tavalyi szárazság rovására írható. Sajnos az élő állatok és állati termékek ára ezt nemhogy nem követte, hanem még 1,2 százalékkal alacsonyabb is volt, mint 2018-ban. Ismét a növénytermesztőknek alakultak jobban a dolgok.

A NAIK AKI 2019. első negyedévének műtrágyaforgalmát vizsgálva arra jutott, hogy habár azok 10,9 százalékkal voltak drágábbak, mint egy évvel ezelőtt, mégis 15 százalékkal többet tudtak értékesíteni belőlük 2019 első három hónapjában.

A gazdák vásárlási kedve annyival nőtt, amennyivel a tavalyi bevételeik is gyarapodtak a gabonafélék értékesítésével.

A forgalmazók 595 ezer tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére  Pedig eközben az energia ára is 3,6 százalékkal, a növényvédő szerek ára pedig 2,9 százalékkal emelkedett 2018 első negyedévéhez mérten.

Az egykomponensű nitrogénműtrágyából 17 százalékkal (74 ezer tonnával), összetett műtrágyából 7 százalékkal (5 ezer tonnával) vettek többet a termelők, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. Az egyszerű káliumműtrágya forgalma 36 százalékkal nőtt, ezer tonnával több fogyott belőle, ellenben az egykomponensű foszforműtrágya-eladás közel felére esett: az egy évvel korábbi 646 tonnával szemben kevesebb mint 400 tonnát értékesítettek. (A káliumnak fontos szerepe van a növény szénhidrát-forgalmában és aszálytűrésében. A megugrott érdeklődésnek talán szintén köze van a tavalyi szárazsághoz - agrárszektor.hu.)

Az előző évekhez hasonlóan a legnagyobb kereslet a mészammon-salétrom (MAS) iránt jelentkezett 2019 első negyedévében. A teljes műtrágyaforgalom 47 százalékát, az egykomponensű nitrogénműtrágya-értékesítés 54 százalékát a MAS tette ki: 281 ezer tonnát adtak el belőle. A második legnépszerűbb termék, az ammónium-nitrát (33 ezer tonna) a teljes műtrágya-értékesítés 6 százalékát fedte le a tárgyidőszakban. A 18-20,5 százalék hatóanyag-tartalmú szuperfoszfát iránti kereslet 295 tonna volt, az egy évvel korábbi mennyiség kevesebb mint fele. A kálium-klorid-eladás 4 ezer tonna volt, ezer tonnával kevesebb, mint egy évvel korábban. 

Az összetett műtrágyák közül 2019-ben alegnépszerűbb az NPK15-15-15-ös készítmény volt, 10,3 ezer tonnás mennyisége az összetett műtrágyák értékesítésének 15 százalékát tette ki.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?