2019 kivételesen az állattartók éve volt - Itt az összesítés

agrarszektor.hu
Előzetes adatok alapján idén 2,3 százalékkal több növényi terméket és 1,7 százalékkal több állatot és állati termékek állítottunk elő, mint tavaly. Az árnövekedés üteme az állattenyésztésben kétszer akkora volt, mint a növénytermesztésben. A termelési ráfordítások terén is a növénytermesztők jártak rosszabbul: sokkal jobban nőtt a műtrágya, mint a takarmány ára. Az állattartás jövedelmezősége így sokat javult idén. A NAIK AKI statisztikai jelentését szemléztük.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A mezőgazdaság egészében a termelői árak 2019-ben átlagosan 4 százalékkal emelkedtek 2018-hoz viszonyítva. Ezen belül a növénytermesztési és kertészeti termékek termelői átlagos árszínvonala 3 százalékkal nőtt idén. Az ipari növények közül a repce termelői ára 8, a napraforgóé 3, a cukorrépáé 5 százalékkal emelkedett. A gyümölcsfélék körében szélsőségesek voltak az ármozgások: az őszibarack termelői ára 22 százalékkal csökkent, az almáé viszont 8 százalékkal, a körtéé 30 százalékkal emelkedett. Az ipari növények összességében 4 százalékos, a zöldségfélék 12 százalékos és a gyümölcsfélék 5 százalékos áremelkedésén mentek át (mivel a legfontosabb termelő országokban aszály volt, és ez általában növelte a keresletet Európában - agrárszektor.hu) Csökkentek viszont a termelői árak a gabonafélék (- 1 százalék) esetében.

Mindeközben a felhasznált műtrágya költsége 7,6 százalékkal haladta meg a 2018. évit (ami jelentős növekedés annak fényében, hogy ezt a növényi termékek árában jellemzően nem lehetett érvényesíteni - agrárszektor.hu).

Az élő állatok és az állati termékek profitáltak igazán a 2019. évi globális keresletnövekedésből, ezek termelői ára átlagosan 6 százalékkal emelkedett.

(Ez jól mutatja a kínai sertéspestis világszintű hatását - agrárszektor.hu.) Az első előrejelzés alapján az élő állatok és állati termékek kibocsátásának volumene 1,7 százalékkal nőtt. A szarvasmarhából 10 százalékkal, a sertésből 4 százalékkal állítottunk elő többet, baromfiból viszont 1 százalékkal kevesebbet. A tejtermelés és a tojástermelés volumene az előző évi szinten maradt.

A termelői árak összességében 6 százalékkal emelkedtek, ezen belül az állatok esetében a termelői ár 9 százalékkal, az állati termékeké pedig 1 százalékkal nőtt a 2018. évi szinthez képest. (A hús iránt nőtt igazán a kereslet - agrárszektor.hu.) A sertés termelői ára 20 százalékkal, a baromfié 2 százalékkal nőtt, a szarvasmarháé nem változott. A tej termelői ára az előző évi szinthezképest 3 százalékkal emelkedett, a tojás ára viszont 3 százalékkal mérséklődött. Eközben takarmányra átlagosan csak 4,7 százalékkal fordítottak többet a gazdák. Az energiaköltség 1,2 százalékkal emelkedett.

Az összes mezőgazdasági munkaerő-ráfordítás 2 százalékkal mérséklődött 2019-ben, az egy mezőgazdasági dolgozóra jutó reáljövedelem 78 százalékkal emelkedett 9 év alatt.

Címlapkép: shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?