2019 kivételesen az állattartók éve volt - Itt az összesítés

agrarszektor.hu
Előzetes adatok alapján idén 2,3 százalékkal több növényi terméket és 1,7 százalékkal több állatot és állati termékek állítottunk elő, mint tavaly. Az árnövekedés üteme az állattenyésztésben kétszer akkora volt, mint a növénytermesztésben. A termelési ráfordítások terén is a növénytermesztők jártak rosszabbul: sokkal jobban nőtt a műtrágya, mint a takarmány ára. Az állattartás jövedelmezősége így sokat javult idén. A NAIK AKI statisztikai jelentését szemléztük.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mezőgazdaság egészében a termelői árak 2019-ben átlagosan 4 százalékkal emelkedtek 2018-hoz viszonyítva. Ezen belül a növénytermesztési és kertészeti termékek termelői átlagos árszínvonala 3 százalékkal nőtt idén. Az ipari növények közül a repce termelői ára 8, a napraforgóé 3, a cukorrépáé 5 százalékkal emelkedett. A gyümölcsfélék körében szélsőségesek voltak az ármozgások: az őszibarack termelői ára 22 százalékkal csökkent, az almáé viszont 8 százalékkal, a körtéé 30 százalékkal emelkedett. Az ipari növények összességében 4 százalékos, a zöldségfélék 12 százalékos és a gyümölcsfélék 5 százalékos áremelkedésén mentek át (mivel a legfontosabb termelő országokban aszály volt, és ez általában növelte a keresletet Európában - agrárszektor.hu) Csökkentek viszont a termelői árak a gabonafélék (- 1 százalék) esetében.

Mindeközben a felhasznált műtrágya költsége 7,6 százalékkal haladta meg a 2018. évit (ami jelentős növekedés annak fényében, hogy ezt a növényi termékek árában jellemzően nem lehetett érvényesíteni - agrárszektor.hu).

Az élő állatok és az állati termékek profitáltak igazán a 2019. évi globális keresletnövekedésből, ezek termelői ára átlagosan 6 százalékkal emelkedett.

(Ez jól mutatja a kínai sertéspestis világszintű hatását - agrárszektor.hu.) Az első előrejelzés alapján az élő állatok és állati termékek kibocsátásának volumene 1,7 százalékkal nőtt. A szarvasmarhából 10 százalékkal, a sertésből 4 százalékkal állítottunk elő többet, baromfiból viszont 1 százalékkal kevesebbet. A tejtermelés és a tojástermelés volumene az előző évi szinten maradt.

A termelői árak összességében 6 százalékkal emelkedtek, ezen belül az állatok esetében a termelői ár 9 százalékkal, az állati termékeké pedig 1 százalékkal nőtt a 2018. évi szinthez képest. (A hús iránt nőtt igazán a kereslet - agrárszektor.hu.) A sertés termelői ára 20 százalékkal, a baromfié 2 százalékkal nőtt, a szarvasmarháé nem változott. A tej termelői ára az előző évi szinthezképest 3 százalékkal emelkedett, a tojás ára viszont 3 százalékkal mérséklődött. Eközben takarmányra átlagosan csak 4,7 százalékkal fordítottak többet a gazdák. Az energiaköltség 1,2 százalékkal emelkedett.

Az összes mezőgazdasági munkaerő-ráfordítás 2 százalékkal mérséklődött 2019-ben, az egy mezőgazdasági dolgozóra jutó reáljövedelem 78 százalékkal emelkedett 9 év alatt.

Címlapkép: shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?